ČUDNE BROJKE

Prvo dobit, onda gubitak i na kraju skuplja voda

Kao jedan od razloga poskupljenja vode za 28 posto gradonačelnik je naveo pad potrošnje

SISAK - Najavljujući 26. studenoga prošle godine poskupljenje vode za oko 30 posto, gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i direktor Vodovoda Željko Žula govorili su o manjku novca za razvoj, o teškom pokrivanju troškova održavanja stare vodoopskrbne mreže s postojećom cijenom od 10,02 kupe po prostornom metru vode koja nije povećavana od 2003. godine.

Ključni argumenti

Tom su prilikom zadovoljno istaknuli da je sisački Vodovod nakon dugogodišnjih problema izašao iz gubitaške krize, te da će godina biti pozitivna. Pritom je istaknuto da će poslovnu godinu s gubicima završiti Vodoopskrba Kupa, sisačka tvornica vode, kojoj cijena vode nije povećana zadnjih 15 godina.

Obrazlažući 5. siječnja razloge poskupljenja vode od 28 posto, gradonačelnik Pintarić kao ključne argumente velikog poskupljenja naveo je velike ulazne troškove, pad potrošnje vode, velike troškove održavanja, te gubitak od čak 4,5 milijuna kuna u Sisačkom vodovodu i tri milijuna kuna u Vodoopskrbi Kupa.

- Otkud odjednom gubitak kada ste prije mjesec dana govorili o dobrim poslovnim rezultatima i poslovanju bez gubitaka - glasilo je novinarsko pitanje.

Bez dodatne zarade

Odgovor nismo dobili iako je direktor Vodovoda Željko Žuk rekao da su već prošle godine zaustavljene brojne investicije u gradu, da Vodovod nije imao posla na kojemu može dodatno zaraditi, te da je pozitivno poslovao zahvaljujući investicijama i subvencijama Grada.

Ostaje nejasno kako se pozitivno poslovanje krajem studenoga pretvorilo u veliki gubitak na kraju 2009. i ne krije li se možda odgovor u činjenici da je iskazivanjem gubitka trebalo opravdati poskupljenje.

Jer, čemu poskupljenje koje će Vodovodu donijeti oko pet milijuna kuna godišnje ako je dobit na kraju 2009. otprilike tolika. Jednostavnije je bilo prikazati gubitak i reći da cijene dugo nisu mijenjane, da nema novca za pojačano održavanje, i da poskupljenja mora biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:37