RASPETLJAVANJE SUKOBA

Prvi susret Vlade, HV-a i Milanovića nakon obračuna, predsjedniku će poručiti: ‘Štedite!‘

Banožić bi mogao na stol izvaditi Milanovićeve troškove za vojne helikoptere, brodove i putovanja

Zoran Milanović i Mario Banožić

 Ranko Suvar/Cropix

Danas u 10 sati u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković sastat će se s vojnim vrhom Hrvatske vojske kako bi razgovarali o stanju u Oružanim snagama te da bi premijer od vojnika čuo što im je potrebno za normalno funkcioniranje.

Ovim sastankom započinje ovotjedno vojno-političko raspetljavanje sukoba na liniji predsjednik Milanović - ministar obrane koji traje već dvadeset dana. Naime, u utorak slijedi sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojima se očekuje da će doći do nekog dogovora oko budućeg funkcioniranja odnosa između predsjednika i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera.

Teške riječi

Premijer je na današnji sastanak pozvao načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, njegova zamjenika generala Sinišu Jurkovića, zapovjednike svih triju grana Hrvatske vojske te ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije. Naši izvori tvrde kako je generalni stav u Vladi da vojsci ništa ne nedostaje te da je potrebno realizirati projekte koji su u tijeku. To je u potpunoj suprotnosti s tvrdnjama predsjednika Republike koji je u nekoliko navrata proteklih tjedana javno govorio da je vojska u ozbiljnoj materijalnoj krizi i da je stanje u Hrvatskoj vojsci gore od lošeg.

Kao i o svemu, i oko ovog su se sastanka razmjenjivale teške riječi između Vlade i Ureda predsjednika. Premijer je prošlog petka rano popodne najavio svoj sastanak s vojnim zapovjednicima da bi nekoliko sati kasnije Ured predsjednika objavio da se predsjednik našao s njima "te da se razgovaralo o stanju, nedostacima, nužnim proračunskim korekcijama i planovima razvoja Oružanih snaga". Dodatno je Ured predsjednika cinično poručio premijeru kako mu je potrebno da ga vojni zapovjednici informiraju o stanju u vojsci jer izgleda ne vjeruje svom ministru.

Plenković je pak na to odgovorio da je Milanović sastanak s vojnicima organizirao munjevito nakon što je on najavio svoj sastanak. Prema neslužbenim informacijama, sastanak nije zakazan pismenim putem već je načelnik Glavnog stožera telefonom zvao zapovjednike i kazao im da moraju doći u Ured predsjednika. Neke od tih zapovjednika poziv je zatekao na putu iz Gospića u Zagreb, gdje su bili u pratnji predsjednika Republike. U predsjednikovu Uredu tvrde da je sastanak dogovoren tjedan dana prije.

Izmjene Zakona o obrani

U utorak će se pak održati sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će nakon duljeg vremena zajedno sjesti i oči u oči razgovarati predsjednik, premijer i ministar obrane. Tema će, naravno, biti stanje u Oružanim snagama, ali, prema riječima naših sugovornika, premijer će inzistirati od predsjednika da se po pitanju zapovijedanja vojskom striktno drži Zakona o obrani. "Nitko predsjedniku ne uzima njegove ovlasti", tvrde nam sugovornici.

Cijeli sukob je započeo predsjednikovim traženjem da ministar obrane poništi svoju odluku o umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. No, pojedini analitičari smatraju kako je to samo predsjednikova izlika i da on ovime zapravo želi inicirati izmjenu Zakona o obrani kojima bi dobio veće ovlasti u upravljanju vojskom.

S druge strane, kako saznajemo, i temeljem ovog najnovijeg sukoba u Vladi se ozbiljno razmišlja da se u dogledno vrijeme krene u izmjene Zakona, a u cilju preciznijeg definiranja ovlasti ministra obrane i predsjednika Republike.

Naši sugovornici smatraju da će na Vijeću za obranu premijer i ministar obrane od predsjednika tražiti i fiskalnu odgovornost. Tu se prije svega misli na korištenje helikoptera, brodova i drugih sredstava za potrebe predsjednika. Naime, u Vladi naglašavaju kako sve to plaća Ministarstvo obrane iz svog proračuna i ministar obrane mora biti upoznat za što se sredstava, za čije je korištenje financijski odgovoran, koriste.

Stoga nije nemoguće da će na sjednici biti prezentirati troškovi tih putovanja i potegnuti pitanje opravdanosti nekih od njih. Uostalom, inspekcijski nalaz zapovijedi za korištenje tih sredstava zatražio je i ministar obrane.

'Sad predsjednik vjerojatno neće ići toliko daleko'

Može li predsjednik onemogućiti premijera da se sastane s načelnikom Glavnog stožera i ostalim vojnim zapovjednicima? Može, ako to želi. Ne može im izravno zapovjediti da ne odu premijera, ali to može učiniti na drugi način.

Jednostavno od načelnika Glavnog stožera zatraži da danas u 10 sati, u vrijeme kad je dogovoren sastanak kod premijera, s najvišim vojnim zapovjednicima dođe kod njega na sastanak.

Načelnik i ostali zapovjednici zahtjev ne mogu odbiti pravdajući se "unaprijed dogovorenim obvezama" i tako premijerov sastanak može biti miniran.

Naši sugovornici tvrde da je tu metodu predsjednik koristio kad je želio onemogućiti zapovjednike da s ministrom obrane zajedno polažu vijence. No, smatraju da sad predsjednik neće ići toliko daleko i to učini premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:37