VRISKOVI U NOĆI

Prvi snimio hrvatske policajce kako tuku, tužio ih u Strasbourgu: ‘Ljudima su lomili kosti!‘

Britanski The Guardian za Božić je objavio veliku priču o mladiću koji danas radi u njemačkom supermarketu

Sami Barkal, policijsko postupanje protiv ilegalnih migranata/Ilustracija

 /Screenshot X/robert Fajt/cropix

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu trebao bi odlučiti o tužbi trojice Sirijaca koji su 2019. tužili Hrvatsku zbog premlaćivanja i nasilnog odvraćanja. Britanski The Guardian za Božić je objavio veliku priču o Sirijcu Samiju Barkalu koji je prvi snimio ozlijeđene migrante prilikom pokušaja ilegalnog ulaska iz BiH u Hrvatsku.

Tu je snimku prvi objavio Guardian 2018., a potom je postala viralna. Taj je list među nekoliko europskih redakcija koje su objavile više istraživačkih priča o nasilju protiv imigranata na vanjskim granicama EU između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok u EU raste strah od jačanja antiimigrantske krajnje desnice zbog velikog skoka broja imigranata u prošloj godini.

Vrisak u noći

Sami Barkal danas radi u supermarketu u Nordenu, gradu na njemačkoj obali Sjevernog mora. Kao 13-godišnjak s majkom i bratom napustio je sirijski grad Kobane usred rata 2014. Majka i brat su se nakon nekog vremena vratili u Siriju, a on je ostao, jer nije htio u vojsku. U Turskoj je po cijele dane brao i pakirao voće, a onda se odlučio pridružiti stotinama ljudi koji preko balkanske rute pokušavaju doći do središnjeg dijela Europe i zatražiti azil.

https://youtu.be/Xx1Ci1WJtCM?si=hwZtK3BEhcEeaobH

"Situacija je bila katastrofalna, završili smo spavajući u blatnom polju. Ja sam imao šator, ali mnogi drugi su morali improvizirati s vrećama za smeće. Volonteri i lokalno stanovništvo pomagalo nam je oko hrane i tuševa. Morao sam otići odande", opisuje Barkal situaciju u graničnom području BiH. U studenom 2018. odlučio je sa skupinom tražitelja azila iz sjeverne Afrike iz BiH prijeći u Hrvatsku.

Još je bio maloljetan, pa su mu rekli da pričeka za slučaj da ih zaustavi hrvatska policija. Odjednom je začuo vriske u noći, skriven u grmlju počeo je snimati. "Hrvatska policija ih maltretira. Lome ljudima kosti", šapnuo je Barkal u telefon dok se čuo zvuk udaranja palica po ljudskom tijelu. Nakon nekoliko minuta trojica muškaraca iz njegove skupine izašla su iz šume s modricama, krvavih lica i slomljenih rebara, piše Guardian.

Taj je video jedan od prvih dokaza da hrvatska policija tuče migrante, navodi britanski list. Sami Barkal kaže da se te noći doslovno tresao, bio je tako uplašen da je jedva pokretao noge. To nije bio prvi put da je bio prisiljen vratiti se u BiH. Mjesec dana ranije, u listopadu 2018., njega i skupinu Sirijaca zatekli su hrvatski graničari dok su se odmarali u napuštenom objektu.

"Policajci su nas pretresli i oduzeli nam stvari. Zatim su nas dopratili do bijelog kombija i odvezli natrag do granice. Kad su se vrata kombija otvorila, vidjeli smo skupinu naoružanih policajaca kako čekaju vani. Dali su nam znak da odemo i nisu rekli ni riječ. Bili smo previše uplašeni da bismo išta rekli. Sinulo nam je da nas silom vraćaju u Bosnu. Povratak životu u tom blatnom polju bez ičega."

Azil u Njemačkoj

Nakon brojnih pokušaja Sami Barkal je krajem 2018. napokon uspio doći do Njemačke, gdje su mu vlasti odobrile zahtjev za azil. Danas radi u supermarketu i istovremeno se školuje za medicinskog brata.

No, ne odustaje od tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava, o djelovanju hrvatske policije protiv migranata svjedočio je pred Europskim parlamentom. U travnju 2019. Barkal je s još dva Sirijca, A. A. i A. B., podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava, pred kojim ih zastupa Carsten Gericke iz nevladine organizacije Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR).

Tuže Hrvatsku jer su bili izloženi "kolektivnom protjerivanju", a da nisu imali priliku da pojedinačno obrazlože svoju situaciju. Gericke je za Guardian rekao kako i taj slučaj pokazuje da hrvatski policajci rutinski postupaju s ljudima mimo zakona, ne vodeći službene evidencije o izbjeglicama i migrantima na svom teritoriju, držeći ih u pritvoru, bez mogućnosti da zatraže azil ili bilo kakav pravni savjet ili podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:02