POVIJESNA ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA

PRVI GRAD U HRVATSKOJ KOJI JE DONIO OVAKO DRASTIČNU ODLUKU Trenutačna situacija je jeziva: Životinje umiru od gladi, smrzavaju se...

 
psi iz romskog naselja u Međimurju
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Grad Čakovec prvi je u našoj zemlji odredio da se svi psi i mačke na području grada moraju sterilizirati. Odredba se, naravno, ne odnosi na vlasnike uzgajivačnica niti na one životinje kojima bi zahvat, zbog starosti ili bolesti, mogao ugroziti zdravlje.

Odluka koju je Gradsko vijeće donijelo u četvrtak stupa na snagu nakon objave u službenom glasilu. Istom je obuhvaćen cijeli grad i neke susjedne općine. Među njima je i Kuršanec, gdje je trenutačno 400-tinjak pasa. Riječ je o romskom naselju o kojem smo već nekoliko puta pisali upravo zbog brojnih napuštenih životinja, a trenutačna situacija je jeziva: kuje mlade donose na svijet u rupama iskopanima u zemlji, psi umiru od gladi, smrzavaju se...

No nisu to samo psi stanovnika naselja, jer je upravo Kuršanec jedna od točaka gdje svi vlasnici pasa "iskrcavaju" neželjeno potomstvo.

Gradsku odluku pozdravili su iz azila za napuštene životinje "Prijatelji" u Čakovcu, koji već godinama muku muče s golemim priljevom napuštenih životinja, najviše štenaca. Većina onih koji im dođu, posljedica su upravo nemara vlasnika, koji ne žele kastrirati životinje niti paziti na njih u vrijeme tjeranja.

- Sterilizacija je jedini način da se dugoročno riješi problem. Da se razumijemo: ova odluka nije donesena zbog odgovornih vlasnika koji paze na svoje životinje, nego onih drugih. Njih je puno više, a štenaca se rješavaju tako da ih bacaju kojekuda, a onda ih mi zbrinjavamo na račun poreznih obveznika - kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila, i dodaje kako treba imati na umu nevjerojatan podatak: jedna kuja i njezino potomstvo tijekom samo sedam godina na svijet donesu čak 67.000 štenaca.

- Čakovec je donio sjajnu odluku, premda se mnogi bune. Najviše argumenata protiv imaju ljudi koji ilegalno pare svoje pse i prodaju štence. No ovo je povijesni trenutak i nadamo se kako će i drugi gradovi te općine slijediti dobar primjer - rekla nam je Hampamer.

Neki su već krenuli tim smjerom. Tako su općine Mursko Središte i Belica u Međimurskoj županiji najavile kako će i one donijeti jednaku odluku.

- Mi smo već sufinancirali mikročipiranje pasa, a imamo i popisane sve pse u općini. U planu je skoro donošenje odluke o obveznoj kastraciji, a kad budemo radili rebalans proračuna, u lipnju ćemo osigurati sredstva i svakom vlasniku platiti polovicu cijene zahvata - kaže načelnik Zvonimir Taradi i dodaje kako je, upravo netom prije našeg razgovora, potpisao odluku da se dva napuštena psa iz njegove općine zbrinu u azilu. To će ih stajati 2250 kuna i priznaje kako je odmah pomislio koliko bi kastracija tim novcem mogli platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:35