IZBJEGAVA SASLUŠANJE

PRVI ČOVJEK MOL-A OPET NIJE DOŠAO NA SUD Hernadi uskoro na tjeralici?

USKOK bi, prema ranijim najavama iz Odvjetništva, trebao za Hernadija izdati i europski uhidbeni nalog
 CROPIX

Zsolt Tamas Hernadi, prvi čovjek mađarskog MOL-a, nije jučer došao u prostorije USKOK-a u Zagrebu gdje je trebao biti ispitan u svojstvu osumnjičenika u aferi Ina-MOL i očitovati se o optužbama da je bivšeg hrvatskog premijera podmitio sa 10 milijuna eura kako bi mađarska naftna kompanija 2009. godine dobila prevladavajuća upravljačka prava nad Inom.

'SPREMAN SAM DOĆI NA SASLUŠANJE U HRVATSKU' Osumnjičeni šef mađarskog MOL-a odgovara na Bajićev poziv

Propali pokušaji

Prema informacijama iz mađarskih medija, tamošnje je tužiteljstvo još jednom odbilo uručiti poziv Hernadiju pravdajući se ponovno zaštitom nacionalnih interesa. Jutarnji list pokušao je e-mailom kontaktirati i samog Hernadija uputivši mu nekoliko pitanja vezanih uz nedolazak na ispitivanje. No povratnu informaciju nismo dobili. Nakon ovakvog razvoja situacije u istrazi protiv Hernadija sljedeći korak USKOK-a, sudeći prema ranijim najavama iz DORH-a, trebao bi biti raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga za Hernadijem.

Naime, USKOK je istragu pokrenuo 2011. godine tereteći Hernadija i Sanadera za davanje, odnosno primanje mita. Svi pokušaji USKOK-a da putem međunarodne pravne pomoći dostave Hernadiju pozive za ispitivanje, istražni nalog s poukom o pravima ili da ga se ispita kao osumnjičenika pred tamošnjim sudom propali su zbog istog razloga.

Prekid istrage

Mađarske vlasti zauzele su stav da bi svako od zatraženih postupanja prema Hernadiju bilo suprotno njihovim nacionalnim interesima jer bi to “štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske...” U trenutku kada je USKOK podigao optužnicu protiv Sanadera, koji je u međuvremenu nepravomoćno osuđen za tu optužbu, Hernadi se iz formalnih razloga, jer kao osumnjičeni nije bio ispitan, nije našao na listi optuženika. Stoga je USKOK prekinuo istragu zbog njegove nedostupnosti, te ju je ponovno otvorio početkom srpnja ove godine, neposredno nakon ulaska Hrvatske u EU.

Promijenjena situacija

DORH je i prije, zapravo od trenutka pokretanja istrage, mogao pokušati ishoditi raspisivanje tjeralice za Hernadijem. No preduvjeta za izručenje iz Mađarske kao mađarskog državljanina nije bilo. S ulaskom Hrvatske u EU situacija se promijenila jer državljanstvo nije zapreka za predaju traženih osoba među zemljama članicama po europskom uhidbenom nalogu. Potpuno je jasno da DORH sada igra i na tu kartu.

Prijedlog za određivanje pritvora

Iako je jedina jučerašnja reakcija iz USKOK-a na naše upite bila da nemaju nikakvih komentara, neslužbeno doznajemo da je samo pitanje dana kada će krenuti u proceduru stavljanja Zsolta Hernadija na popis traženih osoba.

Prvi čovjek MOL-a Hernadi bi tako trebao dospjeti na “crvenu listu” Interpola, ali i u Schengenski informacijski sustav S.I.Re.N.E po europskom uhidbenom nalogu.

Prvi korak trebao bi biti prijedlog prema zagrebačkom Županijskom sudu da se Zsoltu Hernadiju odredi istražni zatvor, što je preduvjet za raspisivanje tjeralice i EUN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 12:35