CAR-PUCCINO

Prvi auto na svijetu koji vozi na kavu

Pula,130209.U Pulskom kaficu "Roy" vec se osjeca ugodjaj Valentinova jer je popularni jutarnji napitak ukrasen slatkim cokoladnim srcima, koja gostima izmamljuje osmjeh na lica. Mali znak paznje povodom Valentinova, stavilo je ovomjesecni petak 13. u drugi plan. Nasmijana konobarica Ksenija sa kavom za zaljubljene i one koji ce to tek biti.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Nazvan je Car-puccino, a prvi je automobil na svijetu koji kao gorivo koristi kavu. Sljedeći tjedan bit će predstavljen na znanstvenom sajmu Veliki prasak koji se od 11. do 13. ožujka održava u Manchesteru.

Car-puccino je invencija uredništva BBC-jeva popularno-znanstvenog programa “Bang Goes The Theory”. Maštoviti tim kupio je stari Volkswagen Scirocco iz 1988. godine po cijeni malo većoj od 400 eura i zatim ga transformirao u automobil koji umjesto benzina ili dizela koristi kavu.

Za pogon Car-puccina koristi se pržena kava u zrnu koja se sipa u cilindar i zatim grije na 700 Celzijevih stupnjeva.

- Kava koja se koristi kao gorivo mora biti jako suha i u zrnu kako bi se omogućilo da zrak struji kroz hrpu dok ona gori. Brand kave nije nimalo važan - izjavio je za Daily Mail Nick Watson, producent programa “Bang Goes The Theory”.

Automobil troši oko kilogram kave na pet kilometara. Da bi prešao 338 kilometara udaljenosti između Londona i Manchestera, bilo je potrebno oko 70 kilograma kave u zrnu, što je ekvivalentno 11.760 šalica espresso kave. Uzmemo li da se cijena kilograma kave na britanskom tržištu kreće između 15 i 30 eura (ovisno o kvaliteti), za cijelo putovanje potroši se između 1030 i 2070 eura. Uspredbe radi, vožnja automobilom na benzin između Manchestera i Londona stoji 40-ak eura. To znači da je vožnja Car-puccinom 25 do 50 puta skuplja nego konvencionalnim automobilom.

Automobil može razviti brzinu do 100 kilometara na sat, a svakih 50 do 70 kilometara nužna mu je “pauza za kavu” da bi se nasula nova zaliha bizarnoga goriva. Svakih 90 do 100 kilometara Car-puccino valja zaustaviti kako bi se očistili “filtri za kavu”. Ne treba zanemariti ni kavin ugljični otisak pa je tako šalica crne kave odgovorna za emisiju 125 grama ugljičnog dioksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:08