PRVE REAKCIJE

Prve reakcije na odluku Ustavnog suda: ‘Prodali su se za 50 eura. Da nisu bili toliko gramzivi...‘

Predsjednik nereprezentativnog Sindikata zaposlenika državne službe kazao je da slavi današnju odluku jer je konačno pobijedila pravda u ovoj državi

Rino Štorić

 Screenshot/

- Postupit ćemo po Odluci Ustavnog suda, a detalje možemo komunicirati kada dobijemo i proučimo pravorijek – komentirali su iz Ministarstva rada odluku Ustavnog suda kojom članovi sindikata neće moći imati veća materijalna prava, poput regresa ili božićnice, od ostalih radnika koji nisu u sindikatu i nisu sudjelovali u kolektivnom pregovaranju.

S ovom odlukom, jasno, zadovoljan je Rino Štorić, predsjednik nereprezentativnog Sindikata zaposlenika državne službe Hrvatske, koji je podnio i tužbu Ustavnom sudu.

- Za očekivati je bilo da će Ustavni sud poništiti odluku jer je to jedino razumno i zakonsko rješenje. Članak 192. Zakona o radu je u suprotnosti sa svim potpisanim međunarodnim konvencijama i Ustavom Republike Hrvatske, a reprezentativni sindikati su bili gramzivi. Da nisu radili razliku između nas i njih, mi ne bismo podnijeli tužbu, jer doista bi bilo razumno da članovi sindikata dobiju nešto više od nečlanova, ali ovo je doista bilo diskriminatorno prema nereprezentativnim sindikatima – kaže Štorić.

Dodaje da slavi današnju odluku jer je konačno pobijedila pravda u ovoj državi.

- S druge strane konačno se vidjelo tko se istinski bori za radnička prava, a tko se prodao za 50 eura. Njima je Ustavni sud pokazao da to ne ide tako – poručuje Štorić.

Upozorava kako je ova priča povezana s donošenjem Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Radilo se, kaže, o trgovini Vlade i reprezentativnih sindikata koji su bili u radnoj skupini jer su, po njemu, ti sindikati pustili nešto što će dugoročno naškoditi svim državnim službenicima.

"Dovodeći u ovisnost iznos plaće uz odluku o ocjeni učinkovitosti rada koju donosi čelnik tijela ili osoba koju on ovlasti povećava se rizik od politizacije državne službe, naročito što o prigovoru na odluku o ocjeni odlučuje povjerenstvo kojeg osniva taj isti čelnik tijela koji donosi odluku o ocjeni. Uvođenjem limita da čelnici tijela mogu ocijeniti samo do pet posto svojih službenika i namještenika najboljom ocjenom, odnosno do 15 posto ocjenom naročito uspješan dodatno će demotivirati državne službenike i namještenike te dodatno politizirati državnu službu budući da će najbolje ocjene biti rezervirane samo za rukovodeći kadar, naročito za onaj koji je imenovan poslije stupanja na dužnost čelnika tijela koji donosi odluku o ocjeni", napisao je Štorić u priopćenju za javnost koje je objavio na stranici svog sindikata, napominjući da reprezentativni sindikati šute na to jer su dobili 50 eura više u pregovorima s Vladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:25