ŠUICA PREPISALA PITANJE

PRVA SVAĐA HRVATA U EUROPSKOM PARLAMENTU Tko je prije pitao za Pelješki most?

Šuičinu sitnu podvalu kolegi iz SDP-a razotkrio je zapisnik EU parlamenta u kojem se sve pomno bilježi

Do prvog sukoba hrvatskih zastupnika koji su od 1. srpnja članovi Europskog parlamenta, trebalo je proći točno mjesec dana. U igri je dvoje političara iz Dubrovnika - SDP-ovac Oleg Valjalo i Dubravka Šuica, nekadašnja dubrovačka gradonačelnica iz redova HDZ-a.

Ja sam prva. Ne, ja sam...

Povod je pomalo komičan: posvađali su se jer je Valjalo prvi od Europske komisije zatražio objašnjenje oko eventualne gradnje Pelješkog mosta, a potom je, s dvadesetak dana zakašnjenja, gotovo isto pitanje poslala Dubravka Šuica, i usput se javno pohvalila kako je baš ona prva iz Hrvatske kontaktirala s Europskom komisijom koju vodi Jose Manuel Barroso.

Problem za ovu HDZ-ovu političarku je to što se na službenim stranicama Europskog parlamenta precizno bilježe aktivnosti zastupnika, i još u srijedu, 31. srpnja, njezino pitanje nije bilo objavljeno, dok se vidi kako je Valjalo svoj upit o financiranju Pelješkog mosta postavio prije dvadeset dana. Sve to nije Dubravku Šuicu spriječilo da napiše kako je Europskoj komisiji postavila dva pitanja:

“Koji je službeni stav Komisije po pitanju gradnje “Europsko-Pelješkog mosta”?

“Kada možemo očekivati sljedeće konkretne korake vezane uz ovaj vitalni projekt Pelješkog mosta?”

Uslijedilo je priopćenje dubrovačkog HDZ-a u kojem se tvrdi kako je “kao prva hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja je postavila pitanje Europskoj komisiji, Dubravka Šuica poslala pisani upit vezano za gradnju 'Europsko-Pelješkog mosta’ kako bismo dobili što konkretniji i jasniji stav Europske komisije vezano za ovaj strateški projekt.

Prepisano pitanje

Dodaje se i da je Dubravka Šuica naglasila da je Pelješki most najprikladnije rješenje za prometnu povezanost Dubrovnika i juga Hrvatske s ostatkom Hrvatske te da je teritorijalni kontinuitet jednako važan za Dubrovačko-neretvansku županiju i Dubrovnik, kao i za cijelu Europsku uniju.

Stvar je u tome da je SDP-ovac Oleg Valjalo, još 12. srpnja, uputio Europskoj komisiji pitanje, koje je Dubravka Šuica, de facto, prepisala:

“Budući da u Hrvatskoj postoji visok stupanj nesigurnosti u pogledu službenog stajališta Komisije prema gradnji Pelješkog mosta, može li Komisija pojasniti svoje stajalište o tom pitanju te ukoliko podržava gradnju Pelješkog mosta, navesti točne korake koje poduzima kako bi se ovaj projekt uspješno okončao?” pitao je Oleg Valjalo.

Dubravka Šuica u svom je pitanju ne samo gotovo prekopirala Valjalova pitanja, nego upotrijebila i iste formulacije, kao što je “sljedeći koraci EK”. No, zaboravila je na važan detalj, koji je vrlo lako razotkriva slijed svakog službenog postupka u Europskom parlamentu. Tko je i kada postavio pitanje, relativno jednostavno se može provjeriti uvidom u web stranice zastupnika u Europskom parlamentu. Nevolja za Dubravku Šuicu je to što se u Bruxellesu dokumentira tko je što rekao ili napisao, pa teže prolaze ovdašnji trikovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:06