ODGOĐEN UDAR NA DŽEP GRAĐANA

Prva odluka Sabora: Dužnici, ŠERIFI za OVRHE neće vas skidati do gola od 1. siječnja

Predložili smo odgodu do 1. srpnja, do kada ćemo dobro proučiti zakon, otkrio je SDP-ovac Leko
 Pongračić/CROPIX

Dužnici, idućih šest mjeseci ne morate se bojati da će vam u kuću usred noći upasti javni ovršitelj. Riječ je, podsjetimo, o novom zanimanju koje je početkom godine prvi put spomenuto u Saboru na izglasavanju Zakona o javnim ovršiteljima, koji su u javnosti poslije postali poznatiji kao Bošnjakovićevi šerifi.

Već na prvoj sjednici novog saziva Sabora, baš kako su i najavljivali, zastupnici Kukuriku koalicije odlučili su taj kontroverzni zakon odgoditi do 1. srpnja 2012. Razlozi su konkretni: s obzirom na velike ovlasti javnih ovršitelja, razmatrat će se koliko je taj zakon u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima, pa i Ustavom.

Pljenidba bez suda

Kako smo pisali, javni ovršitelji bi, jasno piše u zakonu, bez suda mogli plijeniti imovinu dužnika, upasti mu u stan usred noći i skinuti ga do gola ako je potrebno, a sve zaplijenjene stvari zatim samostalno prodati na dražbi. Novac od prodaje imovine dužnika ili skinut s računa javni ovršitelj bi prvo spremio na svoj račun i isplatio sebe, ovisno o vrijednosti zaplijenjene imovine, a zatim vjerovnike.

Ministar Dražen Bošnjaković u tajnosti je 24. listopada izabrao svih 100 javnih ovršitelja koji bi djelovali u 65 hrvatskih gradova, a javnost to ne bi ni doznala da Jutarnji nije došao do dokumenta o imenovanju. U pljenidbu su trebali krenuti već 1. siječnja, dakle za deset dana.

Brojni su političari i pravni stručnjaci skočili na noge kad se donosio Zakon o javnim ovršiteljima, koji je jedva prošao saborsku proceduru, jer je, kao rijetko koji akt, poslan i u treće čitanje.

Žestoke kritike

SDP je žestoko kritizirao Zakon o javnim ovršiteljima, ali i sam Ovršni zakon, kojim je Fini, tvrdili su, dano previše ovlasti koje su omogućile brojne slučajeve zloporabe, primjerice pljenidbe cjelokupne plaće, a ne zakonski propisane trećine ili, pak, ovrhe rodiljskih naknada.

- Predložili smo odgodu do 1. srpnja, do kada ćemo dobro proučiti koliko je zapravo Zakon o javnim ovršiteljima provediv, s obzirom na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Uočili smo da u tom zakonu ima dosta problematičnih odredbi i sve ih treba proučiti - otkrio je Josip Leko.

Na direktno pitanje hoće li nova Vlada ukinuti javne ovršitelje te izmijeniti neke odredbe Ovršnog zakona, Leko je bio oprezan.

- Mi sada samo predlažemo odgodu. Ne bih špekulirao o tome hoćemo li ukinuti zakon, sve će se znati kada proučimo sve odredbe. Mogu samo reći da ćemo tražiti svima prihvatljiva rješenja, uzimajući u obzir ovu krizu koja sve jače utječe na standard građana - objasnio je Leko.

Inače, protiv načina rada javnih ovršitelja pobunili su se i brojni stručnjaci. Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši ministar pravosuđa, a danas odvjetnik, upozorio je da javni ovršitelj mora biti osoba dostojna te struke, besprijekorno čiste prošlosti i morala.

Problematičan nadzor

- No, za njihove službenike ne piše da moraju biti besprijekorno čisti, što bi moglo otvoriti put kriminalnom podzemlju. Drugi je problem nadzor rada javnih ovršitelja. Sada ih nadziru samo općinski sudovi, a nakon toga se stranka može žaliti jedino Ustavnom sudu - upozorio je Crnić, kojemu posebno smeta što će se novac koji javni ovršitelj skine s računa dužnika prenositi na račun ovršitelja, a ne izravno vjerovniku.

Dr. Vladimir Gligorov s Bečkog instituta još je prije nekoliko godina rekao da se Hrvatska pretvara u policijsku državu na svim razinama. Neki ekonomski stručnjaci upozorili su da je ovakav ovršni zakon, donesen u suradnji s bankama i kompanijama, doslovno izazivanje socijalnih nemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:43