TRODNEVNI SKUP

Prva konferencija: svjetski stručnjaci okupljaju se u Zagrebu na temu potresa

U dvorani Građevinskog fakulteta će se održati i promocija monografije Jutarnjeg lista i Cropixa "Hrvatska 2020. Godina potresa"
 Bruno Konjević/Cropix

Projekt "Blok 19" na kojem su stručnjaci u Gradu Zagrebu radili proteklih godinu dana, a riječ je o načinu na koji bi se obnovio jedan gradski blok nakon potresa, trebao bi prvi put biti prezentiran u ponedjeljak u sklopu trodnevne prve međunarodne konferencije na temu potresnog inženjerstva, koju organizira Građevinski fakultet u Zagrebu.

Riječ je o konferenciji u povodu godišnjice potresa u Zagrebu, a koja je, najavljuju s fakulteta, jedna od najvažnijih u Europi vezanih uz tematiku potresa i na kojoj će gostovati više od stotinu predavača iz cijelog svijeta. Osim toga, održat će se i promocija monografije Jutarnjeg lista i Cropixa pod nazivom "Hrvatska 2020. Godina potresa".

Četiri dvorane

Konferencija će se održavati u četiri dvorane zagrebačkog fakulteta, a sva predavanja će se moći pratiti online.

Na konferenciji će biti predstavljena i knjiga "Potresno inženjerstvo - Obnova zidanih zgrada", što je svojevrsni priručnik na kojem su stručnjaci s Građevinskog fakulteta radili proteklih mjeseci i koja na stručan i konkretan način objašnjava kako bi trebalo obnavljati zgrade stradale u zagrebačkom potresu.

Konferenciju će otvoriti dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić, a nakon njega govorit će Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Blok zgrada

Također će Grad Zagreb na konferenciji predstaviti Jelena Pavičić Vukičević, a u ponedjeljak u 10.30 sati očekuju se govori premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, što će se izravno prenositi i na televiziji.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba Ivica Rovis kazao nam je da će oni projekt Blok 19 prezentirati u utorak te da će njihova prezentacija trajati tri sata.

- Projekt će prezentirati svih 12 stručnjaka koji su sudjelovali u njegovoj izradi - najavio je Rovis. Ključna predavanja trebali bi održati slovenski stručnjak za potresno inženjerstvo Peter Fajfar čije se predavanje zove "Nelinearna seizmička analiza usmjerena na praksu", te Paulo B. Lourenço koji će govoriti o spomenicima i povijesnim građevinama, a predavanje će održati i Kyriazis Pitilakis, prvi čovjek Europske asocijacije potresnog inženjerstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:33