UPITNA TRANSPARENTNOST

Protiv Vijeća za elektroničke medije već dvije tužbe zbog kontroverzne dodjele frekvencije 101 MHz

Zwei 01 u svojoj tužbi Upravnom sudu tvrdi da je VEM bio dužan diskvalificirati Top radio
Josip Popovac
 Bruno Konjevic/Cropix

U utorak je tvrtka Zwei 01, koju su osnovali poduzetnik Emil Tedeschi, radijski urednik Siniša Švec i odvjetnik Čedo Prodanović tužila Vijeće za elektroničke medije (VEM) pod vodstvom bivšeg producenta HTV-a Josipa Popovca zbog koncesije Radija 101.

Zwei 01 u svojoj tužbi Upravnom sudu tvrdi da je VEM bio dužan diskvalificirati Top radio, tvrtku koju je osnovao Ivan Jurić-Kaćunić zbog kršenja zakona i uvjeta natječaja za prestižnu zagrebačku koncesiju. U tužbi napisanoj na 15 stranica VEM se optužuje da nije uočio da je Ivan Jurić-Kaćunić, vlasnik Džungle, tvrtke za osmišljavanje reklama i oglašavanje, a to je uvjet za isključivanje iz natječaja.

Navodi se da je Jurić-Kaćunić nositelj prava za preko dvadeset žigova za radio stanice različitih koncesija, od raznih regionalnih stanica pod nazivom Antena, Enter, Laganini, Ultra, što, smatraju, ukazuje na vlasničku povezanost s tim radio stanicama. Ivan Jurić-Kaćunić, ustvari, raspolaže s četrdeset žigova raznih radio stanica, saznali smo.

Narodni radio i Antena Zagreb su čak kreditno opterećeni iznosom od 6,5 milijuna eura u korist tvrtke Ivana Jurića-Kaćunića. Između ostalog, u tužbi tvrde i da je Davor Marić, član VEM-a, nedopušteno sudjelovao u odluci o koncesiji jer je bio glavni urednik i direktor Radio Dalmacije s udjelom u društvu Radio Dalmacija d.o.o. koja danas pripada - Kaćuniću.

Nepce svijet d.o.o. je još u petak podnijelo svoju tužbu Upravnom sudu dodajući i dva zahtjeva za određivanjem privremene mjere kako se ne bi proizvela nepopravljiva šteta. I oni osporavaju transparentnost i istinitost prijave Top radija koji je dobio koncesiju.

- Prije nekoliko je dana to isto Vijeće po sasvim drugim kriterijima dodijelilo koncesiju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - kaže Renato Perica koji se prijavio na natječaj s tvrtkom Nepce svijet dodajući da se nada da postoje kriteriji koje Vijeće može opravdati. Uz to, kontroverzna dodjela koncesije je prijavljena i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:35