SPORNI NAPUTAK

PROTEST LIJEČNIKA 'Upute ravnatelja Rađe ugrožavaju naše zdravlje'

 Ilustracija / SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Split, napravio je, smatraju u Hrvatskoj udruzi ugovornih ordinacija (HUUGO), novi propust kad je riječ o organiziranju rada dentalne medicine, s obzirom na to da je dao naputak da dežurni liječnici moraju organizirati sanitetski prijevoz pacijenta pod sumnjom na zaraženost koronavirusom.

Neodgodiva stanja

Rađa je, naime, prije nekoliko dana, 28. travnja, ugovornim timovima dentalne medicine uputio dopis, pozivajući se na upute Kriznog stožera Ministarstva zdravstva od 21. travnja, a koje se odnose na “dostatnost organiziranja jedne ambulante dentalne medicine u Županiji u dvije smjene koja će zbrinjavati hitna i neodgodiva stanja u dentalnoj medicini za pacijente pod sumnjom na zaraženost koronavirusom”.

Obavještava ih da će novoustrojena ambulanta na adresi Doverska 2 ubuduće zbrinjavati samo pacijente prema predmetnom naputku od ponedjeljka do nedjelje od 8 do 20 sati.

- S obzirom na to da se u ovoj ordinaciji zbrinjavaju pacijenti pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, punkt posebnog dežurstva se izmješta na novu lokaciju u Splitu, Šižgorićeva 20, u kojoj se radi prema priloženom rasporedu. Izabrani doktori dentalne medicine dogovaraju termin za pregled i organiziraju sanitetski prijevoz pacijenta pod sumnjom na zaraženost koronavirusom do ordinacije u Splitu, Doverska 2 - stoji u dopisu ravnatelja Rađe, u kojem se navodi kako će to isto, neradnim danima, umjesto izabranih doktora, raditi doktori dentalne medicine koji dežuraju na punktu posebnog dežurstva u Šižgorićevoj 20.

Improvizacija

Navodi i kako je materijal i opremu za obje lokacije osigurao Dom zdravlja. Na ovaj dopis ravnatelja reagirali su iz HUUGO-a gdje su naveli kako je riječ o “nepotrebnim improvizacijama od strane ravnatelja Doma zdravlja u vrijeme epidemije Covida-19”.

“Naputak da dežurni liječnik dentalne medicine mora organizirati prijevoz osobe suspektne na infekciju Covid-19 suprotan je svim napucima Nacionalnog kriznog stožera, te vas molimo za intervenciju kako se epidemija ne bi razbuktala i životno ugrozila zdravstvene djelatnike i naše sugrađane”, stoji u dopisu koji je HUUGO, kako su nam rekli, uputio ministru Viliju Berošu i Nacionalnom stožeru.

Berošev dopis

Ta udruga reagirala je i prije desetak dana kada je Rađa ugovornim timovima dentalne medicine poslao naputak da na dežurstva u izdvojenu ambulantu u kojoj se zbrinjavaju hitna i neodgodiva stanja ponesu alat i materijale iz svojih ordinacija, pri čemu je naveo i točan popis materijala koji trebaju donijeti. Nakon toga su iz HUUGO-a upozorili kako ta odluka nije dobra zbog mogućeg širenja zaraze, te su o svemu obavijestili i ministra Beroša. Beroš je potom, poslao dopis ravnatelju te od njega zatražio da tu odluku povuče, što je Rađa i učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:17