OŠ NOVI MAROF

Prosvjed roditelja protiv cjelodnevne nastave: ‘Većina je bila protiv, ravnatelj nas je izigrao‘

U svojoj se borbi protiv cjelodnevne škole roditelji pozivaju na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi
 Screenshot Google Maps

Roditelji učenika OŠ Novi Marof, koja uz središnju ima i četiri područne škole, osjećaju se izigrani. Iako su se jasno u velikoj većini izjasnili protiv eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave za svoju djecu, škola se, mimo njihove volje, prijavila na program.

Štoviše, organizirali su i peticiju koju je, kaže Dražen Ključarić, po sistemu jedan učenik - jedan glas, u kratko vrijeme potpisalo 60 posto roditelja.

- Na kraju je protiv bilo više od 80 posto roditelja - kaže. Zbog svega su za srijedu poslijepodne najavili prosvjed na kojemu se očekuju brojni roditelji školaraca OŠ Novi Marof, na kojemu će zatražiti povlačenje škole iz programa. Ono što je Ministarstvo obrazovanja osmislilo kao "uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja", tako svakim danom nailazi na otpor sve više roditelja i učitelja u cijeloj našoj zemlji.

Roditelji marofskih školaraca osobito se osjećaju prevareni, kaže Ključarić, jer je nakon njihova protivljenja iskazanog na dvama sastancima Vijeća roditelja s ravnateljem škole u travnju, on rekao da se škola onda "neće prijaviti".

- Dana 8. svibnja iz medija smo doznali da se škola ipak prijavila za program. Unatoč, dakle, našem jasnom protivljenju, odluka je ipak upućena Školskom odboru, čiji su se članovi većinom izjasnili za eksperimentalnu nastavu i škola je zadnji dan natječaja i prijavljena na program - kaže Ključarić.

image

Prosvjed u Marofu

U svojoj se borbi protiv cjelodnevne škole roditelji pozivaju na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, čl.135, stavak 3., po kojem za svako sudjelovanje u Eksperimentalnom programu škola mora imati njihovu suglasnost. No, ravnatelj OŠ Novi Marof kaže da se taj članak ne odnosi na ovaj slučaj.

- Rečenicu su presjekli na pola. Ona ima zarez pa iza toga da škola mora imati suglasnost roditelja piše ‘osim pedagoškog standarda‘, a taj standard čine svi redovni i izborni predmeti. Sve prijavljene škole u četvrtak su imale zajednički sastanak u Ministarstvu obrazovanja i baš taj članak su nam objasnili. Također, u poslanom nam dokumentu o prijavi na program piše da odluku donosi Školski odbor, a od sedam je članova odbora njih pet glasalo za, dvoje protiv - rekao je za Jutarnji list ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak.

Neki roditelji u neslužbenom su komentaru rekli da je ravnatelj član HDZ-a "pa je napravio ono što mu je naređeno". - Ne bih to komentirao, član jesam, ali nisam politički aktivan - zaključio je. U Varaždinskoj županiji gotovo sve su škole jednosmjenske, a samo četiri su se prijavile za cjelodnevnu nastavu. Iz Grada Varaždina nije se prijavila ni jedna. Na prosvjed su, uz roditelje školaraca i djece, pozvani svi zaposlenici škola i građani koji ih žele podržati.

- Smatramo da je u procesu donošenja odluke, mišljenje i stajalište te izjašnjavanje predstavnika roditelja na Vijeću roditelja trebalo biti ključno u donošenju takve odluke - zaključio je Dražen Ključarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:49