ŽELE ZASLUŽENE OTPREMNINE

Prosvjed Novog sindikata i bivših radnica Orljave: ’Za njih smo uvijek bile neradnice. Radili smo za minimalac’

Njemački modni brend Olymp radnicama "ostao dužan 450.000 eura otpremnine" i iako je odlučeno na sudu da se radnicama ta otpremnina plati - one još nisu dobile ništa.

Radnice požeške tvrtke Orljava prosvjedovali su i prošle godine na Markovom trgu

 Goran Mehkek/Cropix

Bivše radnice tvornice Orljave u utorak su u Zagrebu, sudjelujući u prosvjedu u organizaciji međunarodne udruge Clean Clothes Campain te Novog sindikata, pozvale njemački modni brend Olymp da im "isplati otpremnine".

Novi sindikat i Clean Clothes kampanja, međunarodna organizacija koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji, održala je prosvjed ispred trgovine Adidasa u Zagrebu kako bi "izvršila pritisak na modne brendove Olymp i Adidas".

Prozvali su tvornicu Adidas zbog odgovornosti neisplate plaća i kršenja ljudskih prava radnika u Kambodži te su pokušali predati pismo voditelju Adidasove poslovnice u Ilici, no voditelj je odbio primiti i poslati to pismo svojim nadređenima.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata i član Clean Clothes Campaign (CCC) koalicije, kazao je da Adidas ima svoje određene propuste na koje im oni žele ukazati sa svojom akcijom "Pay Your Workers" u kojoj je sudjelovalo mnoštvo ljudi diljem svijeta.

Otišli su zatim do Muzeju prekinutih veza gdje je održana konferencija za medije pod nazivom ‘Podrži radnice koje šivaju tvoju odjeću‘. Na konferenciji su sudjelovale i tri bivše radnice tekstilne tvornice Orljava. Jedna od njih Mirela Bonić dala je Muzeju svoju uniformu u kojoj je radila u tvornici Orljava.

"Predajem osobno svoju uniformu u njoj sam radila 20 godina u Orljavi, za Olympa i pozivam Olymp da nam isplati naše otpremnine. Kako smo mi radili za njega, neka se on sada pobrine za nas", rekla je.

Orljava je tekstilna tvrtka u državnom vlasništvu, koja je više od 50 godina proizvodila ekskluzivne košulje za njemački modni brend Olymp, koji je 2019. proslavio tu okruglu obljetnicu ali je samo godinu poslije s početkom pandemije koronavirusa, počeo otkazivati narudžbe sve dok nije sasvim odustao od proizvodnje, što je, po ocjeni sindikata, Orljavu odvelo u stečaj. Radnice su u veljači prosvjedovale, smatraju da suodgovorni Vlada kao vlasnik i Olymp za situaciju u kojoj se našlo poduzeće Orljava te su od njih tražili da radnicama isplate preostalih pet plaća kako bi dobile pune otpremnine.

Danas je rečeno da je njemački modni brend Olymp radnicama "ostao dužan 450.000 eura otpremnine" i kako - iako je odlučeno na sudu da se radnicama ta otpremnina plati - one još nisu dobile ništa.

"Za njih smo uvijek bile neradnici, a od beneficija samo ono osnovno. Bez regresa, božićnica, samo minimalac", rekla je Mirjana Pavić koja je u Orljavi radila 28 godina.

Kazala je kako ih je iznenadilo što se je Orljava raspala. No, dodala je, bile su priče da će Olymp otkazati, "ali država ništa nije poduzimala po tom pitanju kao vlasnik Orljave".

"Svi smo se na neki način razboljeli zbog rada u Orljavi. Ja imam operiran kuk, a od kolegica koje su tu, jedna je imala operiranu kralježnicu, a jedna ramena", rekla je Emanuela Kajnić koja je u Orljavi radila 31 godinu. Iako su prošle teške operacije ove žene, upozorila je, nisu podobne za invalidsku mirovinu.

"Osjećaš se jadno i odbačeno jer tko će mene s operiranom kralježnicom i s 50 godina primiti kao radnika".

Danas je glavna poruka prema Olympu da nam isplati naše otpremnine, jedino želimo naše otpremnine, za kraj je rekla Mirela Bonić koja je u Orljavi provela 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 11:21