NOVAC NASRED RIVE

Pronašao 3000 kuna, a onda i 63-godišnjaka koji ih je izgubio: ‘Mislio sam da je skrivena kamera‘

Nisam dvojio ni trenutka. Mene taj novac ne bi usrećio, nisam tako odgojen. To je možda mogla biti nečija mirovina ili plaća, kaže Marin Puharić
Marin Puharić i Vojko Nikolić
 Ivo Ravlić/CROPIX

Među ludilom korone i mora negativnih vijesti, napokon se našla jedna pozitivna, koja ulijeva nadu da još ima dobrih ljudi.

Priča je iz Makarske, a glavni akteri su 33-godišnji inženjer nautike Marin Puharić i 63-godišnji budući umirovljenik Vojko Nikolić, koji je nasred rive izgubio 3000 kuna, a koje je Puharić pronašao i vratio mu nakon potrage. Naime, kako nam je ispričao Nikolić, koji je još u pozitivnom šoku i čudu, novac je u jutarnjim satima digao u banci s namjerom da plati zaostale račune, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, nije se odmah uputio u Poštu, već je planirao napraviti đir rivom i pojesti nešto na brzinu, a novac je samo smotao i stavio ga u džep od hlača, gdje mu se nalazio i mobitel. Tako je došao do Marinete i kada je uvidio da mu omiljeni fast food nije otvoren, malo se pogubio i nije znao hoće li sada na kavu ili u šetnju. Međutim, u međuvremenu je telefonirao i iz džepa su mu ispale tri tisuće kuna, što nije ni primijetio.

Je li sve u redu?

Potom u igru ulazi njegov spasitelj Marin, koji se tog jutra rivom vozio na biciklu i na tlu pronašao novac. Međutim, nije bio siguran tko ga je izgubio jer je na rivi vidio petoricu ljudi, među njima i Vojka, pa je tako išao od jednog do drugog i pitao jesu li možda izgubili novac. Kada je doznao da nitko od sugrađana koje je susreo nije ništa izgubio, počeo je opet tražiti Vojka, kojeg je pronašao ispred hotela "Biokovo" i koji je tek tada shvatio da mu je iz džepa ispalo tri tisuće kuna.

– Marina do tada nikada nisam vidio niti sam ga poznavao, a kada sam novac predignuo u banci, zamotao sam ga u rolu i stavio ga u džepić hlača pa sam krenuo u šetnju i fast food na Marineti. Onda sam se zamislio jer nisam znao hoću li prošetati malo dalje ili ću negdje na kavu, a prije toga sam koristio mobitel koji se nalazio u džepu zajedno s novcem. Tada je Marin naišao biciklom pored mene i gledao je, malo se nasmiješio i vjerojatno mu je bilo čudno zašto sam stao nasred rive, a ja se mislio gdje ću sada otići. Onda se vratio biciklom do mene i upitao me je li sve u redu pa sam mislio da me zeza – kaže nam Nikolić.

image
Marin Puharić i Vojko Nikolić
Ivo Ravlić/CROPIX

Potom se u priču ubacuje Marin, koji kazuje da je to jutro ''išao baciti'' đir biciklom po rivi i na podu korniža rive, pored turističkog broda, uočio je novac.

– Prvo sam mislio da je skrivena kamera jer su u zavežljaju bile dvije novčanice od tisuću kuna i novčanice od 200 kuna. Tada sam shvatio da nema skrivene kamere, već da je novac netko izgubio, a na kornižu je bilo pet osoba – tri koje su išle u jednom smjeru i dvije koje su išle u drugom, što znači da je netko od tih petero ljudi izgubio novac. Tako sam išao od jednog do drugog čovjeka i pitao ih traže li išta i svi su odgovorili da nisu. Treći čovjek bio je barba Vojko, koji mi je djelovao izgubljen pa sam ga upitao traži li nešto, na što mi je odgovorio da ne zna te da je stao i razmišlja – govori Marin, dodavši da Vojko tada nije ni znao da je izgubio novac.

Muk od 10 sekundi

Potom je Marin krenuo sve do Arbuna tražeći dvojicu šetača koje je također pitao jesu li nešto izgubili, ali odgovor je bio negativan.

– Znao sam da se novac ne može dugo zadržati na podu rive pa sam ga mislio odnijeti na policiju, ali nešto mi nije dalo mira pa sam se vratio natrag do velikog mula, misleći da novac nije izgubio netko od bukera s turističkog broda. Tada sam s druge strane rive ponovno uočio Vojka i opet sam mu prišao i "ulovio" ga pored fontane na Trgu 156. brigade. Opet sam ga pitao je li sigurno sve u redu i tek tada je on shvatio da je izgubio novac – ističe Marin, kojem je Vojko odgovorio kako misli da je izgubio novac pa mu je kazao da je riječ o tri tisuće kuna.

– Kada sam mu dao novac, nastupila je tišina od 10 sekundi pa me Vojko upitao jesam li ja njegov anđeo čuvar – govori Marin, kojem je Vojko ponudio nagradu ili odlazak na ručak, što je Marin odbio pa su na koncu otišli na kavu i raspričali se.

– Mene te tri tisuće kuna ne bi usrećilo, a i tako sam odgojen, to je možda mogla biti nečija mirovina ili plaća. Ali tako sam sretan što sam u cijeloj toj zbrci pronašao vlasnika novca – ispričao je Marin za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:52