'BAJKA NADOHVAT RUKE'

PROMOTIVNI VIDEO IZAZVAO LJUTI POLITIČKI OKRŠAJ HDZ-a i SDP-a U HRVATSKOM ZAGORJU 'Stavili ste Tita i Kumrovec, a o Tuđmanu nema ni spomena!'

 
Kadrovi iz promotivnog spota (Titov kip gore lijevo) i Franjo Tuđman (gore desno)
 Screenshot: YouTube / Reuters arhiva

Promotivni video Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije nazvan "Zagorje - A fairy tale at hand" u trajanju od gotovo četiri minute izazvao je među HDZ-ovcima negodovanje jer se u njemu prikazuje Kumrovec i spomenik Josipu Brozu Titu, a nema ni spomena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i Velikog Trgovišća.

Saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek komentirao je da "očigledno županijskoj vlasti dr. Tuđman odgovara samo u onim trenucima kada se u prigodnim obljetnicama treba slikati uz njegovu rodnu kuću, a i to se radi unatrag tek nekoliko godina, no kad treba prepoznati njegov lik i djelo te mogućnost brendiranja našeg kraja, između ostalog, i na njegovom imendanu, dr. Tuđmana preskače se u službenoj promociji naše županije".

- Očigledno da ljudima koji vode županiju na čelu sa županom Kolarom njihov politički duh ne dozvoljava prihvatiti činjenicu koja je svima u Hrvatskoj opće prihvatljiva, a to je, da je za cijelu Hrvatsku dr. Tuđman zasigurno najveće ime koje je Zagorje poklonilo hrvatskom narodu u cijelosti. Nažalost, takav odnos prema prvome hrvatskom predsjedniku štetan je za razvoj općine Veliko Trgovišće, ali i razvoj cijele naše županije - kazao je Tušek te dodao da je "za sve u Hrvatskoj dr. Tuđman najveća i najvažnije politička osobnost moderne hrvatske povijest i njegovo korištenje u promociji naše županije nešto je najlogičnije i moralo bi nam svima biti ponos i čast".

SDP-ov župan Željko Kolar kaže da su turistički promotivni video osmislili profesionalci.

- Kao prvo, pod zapovjedništvom prvog hrvatskog predsjednika osobno sam bio sudionik Domovinskog rata i dobro znam povijesnu ulogu dr. Tuđmana, a Tušek je tada još bio mali dečkić. Kao drugo, film su na temelju masterplana turizma do 2025. godine osmislili profesionalci. A kao treće, turizam se ne bi trebalo miješati s politikom, kao što se politika ne bi trebala miješati u turizam - kazao je župan Kolar.

Mario Bunčec iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije poslao nam je podatke o posjećenosti oba mjesta.

- Rodna kuća dr. Franje Tuđmana ne naplaćuje ulaznice, a Zaklada hrvatskog državnog zavjeta u čijem je vlasništvu Rodna kuća, nema točan podatak o broju posjetitelja. Prema njihovoj procjeni Rodnu kuću dr. Tuđmana je tijekom 2018 godine. posjetilo između 12 i 15 tisuća posjetitelja.

Dok je muzej Staro selo Kumrovec, koji je, pak, registriran kao muzej, prema broju prodanih ulaznica posjetilo 51.587 posjetitelja tijekom 2018. godine - kazao je Bunčec iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije te dodao kako je izrada promo videa Turističke zajednice Krapinsko- zagorske županije stajala 43.750 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04