PRVI PUT U POVIJESTI

Promjena trenda u našem turizmu, događa se dosad nezamislivo: ‘Pomak je sitan, ali neobičan‘

Riječ je o statistici smještajnih kapaciteta koja, valjda prvi put u povijesti, bilježi obrnute trendove
 Zvonko Pavic/Cropix

Pandemija je posljednje dvije godine prilično nagrizla turistički sektor, no službena turistička statistika daje nam za vjerovati kako se u njoj izrodilo i nešto dobro što bi u narednim godinama trebalo pokušati iskoristiti.

Riječ je o statistici smještajnih kapaciteta koja, valjda prvi put u povijesti, bilježi obrnute trendove.

Odnosno, dogodila se gotovo nezamisliva situacija - da bilježimo povećanje kreveta u hotelskom smještaju, a da broj kreveta u onom komercijalnom privatnom istovremeno pada.

Pritom treba naglasiti kako je riječ o sitnim pomacima, ali ipak neobičnima za jednu zemlju u kojoj je privatni smještaj do pojave pandemije godišnje rastao po stopi od desetak posto. Prema podacima koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, u odnosu na srpanj 2019. godine, broj ležajeva u hotelskim kapacitetima porastao je za 1,7, a onaj kod domaćina pao za 1,4 posto.

Udio vikendica

Tako danas, u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, u hotelima imamo sve skupa 179.454 kreveta odnosno njih gotovo tri tisuće više dok je broj komercijalnih kreveta u domaćinstvu trenutno na 611.525, odnosno imamo ih gotovo sedam tisuća manje te 1204 objekta manje nego početkom srpnja 2019. godine. Iz podataka je vidljivo kako je smještajna struktura i dalje na strani privatnih iznajmljivača - oni, naime, čine čak 51 posto ukupnih domaćih kapaciteta dok su hoteli na tek 14.98 posto, no situacija bi bila još gora kad bismo privatnim krevetima pridodali i njih 607 tisuća u nekomercijalnom smještaju (dakle, ležajevi u vikendicama) nakon čega bi udio hotelskih kreveta spao na sramotnih desetak posto.

Pa ipak, teško je ne primijetiti kako je, ako ikad, sada trenutak da se pametnim mjerama pokuša utjecati na povećanje udjela hotelskih kapaciteta te smanjenje onih u privatnom smještaju što ovih dana stidljivo najavljuje i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

U posljednjem intervjuu koji je dala za Jutarnji list Brnjac je kazala kako nova Strategija održivog turizma prepoznaje razliku između pružanja usluge smještaja kod domaćina te apartmanizacije te kako je strategija identificirala alate za borbu protiv ovog posljednjeg, uglavnom kroz prostorno planiranje i kategorizaciju.

Hoće li novom Strategijom doista doći do preokreta po pitanju smještajne strukture - a bilo bi logično s obzirom na to da će ona ići u smjeru održivog turizma - ostaje za vidjeti jednom kad ona napokon bude javno dostupna, no zanimljivo je da takvu ideju osobno podržava i predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina, iako napominje da je prema njoj "skeptična".

- Osobno se slažem da bi trebalo ići u smjeru razlikovanja apartmanizacije od smještaja kod domaćina, no ovdje je najvažnije po kojim će se kriterijima oni razlikovati te po kojim će razlikovnim modelima te dvije vrste smještaja u konačnici poslovati - kazala je Nimac Kalcina.

Osim toga, dodaje kako je smanjenje broja kreveta u privatnom smještaju posljedica pandemije u kojoj su se ljudi u strahu okrenuli dugoročnom najmu, ali vjeruje i kako će se dio kreveta vratiti.

Kategorizacija

- Hoće, to je sigurno, no moja je pretpostavka da će se vratiti s drugačijom kategorizacijom. Prema mojim informacijama, većina odjavljenih kreveta bila je razine tri zvjezdice ili manje i vjerujem da će oni iskoristiti ovo vrijeme da svoje apartmane dignu na višu razinu. Među ostalim, na to će ih ponukati inflacija. Oni s boljim smještajem imaju više prostora za igranje s cijenama, a oni s lošijim teško će moći pokriti svoje troškove - smatra Nimac Kalcina.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić također naglašava kako je smanjenje broja ležajeva u privatnom smještaju posljedica pandemije, a ne neke promišljene odluke kojom se utjecalo na strukturu domaćeg smještaja.

- Najavljuje se da će se strategijom pokušati nekako utjecati na tu strukturu, ali vidjet ćemo što će od toga na kraju biti. Mislim da je to jako delikatno pitanje, posebno s obzirom na činjenicu da smo dopustili da dođe do tako velikih razlika. Sve to, naravno, determinira naš turizam koji je više okrenut gostima koji manje troše i imaju manju platežnu moć - kazao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2022 09:38