NAKON DVIJE GODINE

PROMJENA KAZNENOG ZAKONA Limit za kazneni progon spušta se na 1000 kuna

Milanović je povukao izmjene s današnje sjednice Vlade jer oko nekih stavki želi dodatno usuglašavanje
 Admir Buljubašić / CROPIX

Nakon samo dvije godine primjene, Ministarstvo pravosuđa predložilo je izmjene i dopune 78 članaka Kaznenog zakona. One su na današnjoj sjednici Vlade trebale biti upućene Saboru na drugo čitanje, ali se to nije dogodilo jer je, kako neslužbeno doznajemo, oko dijela predloženih izmjena premijer Zoran Milanović tražio dodatno usuglašavanje. Predložene izmjene KZ-a koji je stupio na snagu u siječnju 2013. posljedica su, tvrde u Ministarstvu pravosuđa, problema uočenih u njegovoj praktičnoj primjeni.

Predloženim izmjenama u KZ-u se prvi put precizno definira iznos “znatne materijalne štete”, odnosno koristi ostvarene kaznenim djelom koje je državno odvjetništvo dužno kazneno goniti po službenoj dužnosti.

Sitna prevara

Definiranje “znatne materijalne štete” nanesene kaznenim djelom po sadašnjem KZ-u (ali i prethodnom) prepušteno je Vrhovnom sudu koji je zauzeo pravno stajalište da je “znatna materijalna šteta” ona čija vrijednost premašuje 2000 kuna. Predloženim izmjenama KZ-a taj bi se prag trebao sniziti na 1000 kuna, što znači da bi državno odvjetništvo po službenoj dužnosti moralo progoniti sva kaznena djela kojima je nanesena šteta veća od toga iznosa.

Izmjenama KZ-a bi se, uz ostalo, proširila definicija takozvanoga produljenog kaznenog djela. Do sada je primjerice serijski počinitelj niza prijevara kojima je oštetio više osoba za male iznose, bio kažnjavan za sitnu prijevaru za koju je predviđen zatvor do godine dana. Međutim, izmjenom se predlaže da se korist od niza sitnih prijevara ili sitnih krađa koje je prijestupnik počinio u nekom vremenskom razdoblju promatra u ukupnom zbroju te da se tretira kao produljeno kazneno djelo za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Kazna za terorizam

Proširuje se kažnjivost pripremnih radnji vezanih uz djela terorizma. Kazneno djelo sramoćenja nije brisano iz zakona, već je promijenjeno u djelo “teškog sramoćenja”. U Ministarstvu pravosuđa uvjeravaju da izmijenjena odredba na bolji način od postojeće štiti novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:40