UVEDENE KONTROLE

Promet na granici bez problema, putnici podržavaju slovensku odluku: ‘Mi smo iz Srbije, navikli smo‘

Slovenija je od subote uvela privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Na slovenskim se graničnim prijelazima privremeno uvodi policijska kontrola ulazaka državljana trećih zemalja u Europsku uniju

 Damir Krajac/Cropix

Policajci na granici Hrvatske i Slovenije u subotu ujutro kontroliraju dio vozila, nakon što je Ljubljana od ponoći uvela kontrole zbog povećanog rizika od terorističkih napada, ali kolona nema, a ljudi taj potez podržavaju.

Na jednom od ključnih graničnih prijelaza Hrvatske i Slovenije Bregana/Obrežje dvoje policajaca stoji uz stare kućice za kontrolu osobnih dokumenata, vozila usporavaju, ali ne pregledavaju se dokumenti svima već onima za koje policija procijeni da je to potrebno.

Slovenski policajci kažu da "graničnu kontrolu ne provodimo sustavno, nego kada procijenimo da je to potrebno ili na temelju analize rizika", odnosno kada im se vozilo učini sumnjivim.

Kolone uglavnom nema, osim pri zaustavljanju i kontroli određenog vozila kada se stvori kolona od petnaestak automobila, ali i vrlo brzo oslobodi.

Slovenija je od subote uvela privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja.

“Slovenija je jučer najavila i obavijestila ministre dviju susjednih država Hrvatske i Mađarske da ćemo uvesti unutarnje granične kontrole zbog povećane opasnosti od terorizma”, rekao je u četvrtak slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Putnici na granici bili su informirani da će se uvesti kontrole i odluku Slovenije podržavaju.

"Apsolutno podržavam, ja bih volio da se šengen ukine potpuno zbog svih koji prelaze", rekao je za Hinu muškarac u automobilu zagrebačkih registracijskih oznaka.

Dvije žene također iz Zagreba koje putuju u Sloveniju kažu da im dokumente nisu pregledali na granici, a također se slažu sa slovenskim potezom.

"Slažem se s odlukom zbog svega što se događa", kaže jedna od njih.

Muškarac iz Beograda u automobilu s nekoliko putnica putuje u Ljubljanu i njima kontrole nisu nepoznate, a ove koje se uvode u šengenskom prostoru podržava.

"Bili smo informirani o kontrolama, ali nisu nam pregledali dokumente. Mi smo iz Srbije, mi svuda imamo kontrole i mi smo na to navikli", kazao je.

Što se tiče uvođenja kontrola u šengenskom prostoru, dodao je: "Mislim da je to potrebno, migranata ima na sve strane, dolaze iz svih zemalja, tako da tko zna tko sve prolazi našim cestama a da toga nismo ni svjesni".

Kako je ranije priopćeno iz slovenskog MUP-a, uz 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet na granici s Hrvatskom i dva na granici s Mađarskom, osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema zakonima EU granicu će moći prijeći na još 18 graničnih prijelaza. To su državljani EU-a, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih obitelji, bez obzira na državljanstvo.

Slovenija nije jedina zemlja šengenskog prostora bez unutarnje kontrole granica koja ih je ponovno privremeno uvela. Zbog migracijskog pritiska, ali i nakon nedavnog atentata u Bruxellesu i u kontekstu nove eskalacije na Bliskom istoku, devet zemalja nedavno je uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama.

"To nije suspenzija šengena", rekao je u petak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. "To je odgovor na terorističke prijetnje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:04