JAVNA TELEVIZIJA

Programsko vijeće HRT-a dalo pozitivno mišljenje o prijedlogu ugovora s Vladom

U javnu raspravu je pozvano 95 institucija i udruga, bilo je dostavljeno 82 primjedbi od kojih je bilo prihvaćeno oko 50 posto

Zgrada HRT-a

 Ranko Suvar/Cropix

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je dalo pozitivno mišljenje na prijedlog Ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027., a glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb izrazio je nezadovoljstvo održanom javnom raspravom.

''Smisao javne rasprave je taj da bude što javnija i da u njoj sudjeluje što je više moguće zainteresiranih predstavnika javnosti. S time u vezi ne mogu reći da sam zadovoljan s javnom raspravom'', kazao je Šveb.

Istaknuo je i kako je u javnoj raspravi održanoj od 29. travnja do 12. lipnja pozvano na sudjelovanje 95 institucija i udruga, a bilo je dostavljeno 82 sugestije i primjedbi od kojih je bilo prihvaćeno oko 50 posto,

Volio bih da su javnost i institucije više sudjelovale, kazao je Šveb ocijenivši kako se na temelju toga može postaviti pitanje i koliko je HRT relevantan u javnosti i zašto je toliko malo interesa javnosti bio u procesu javne rasprave.

Istaknuvši i kako su u definiranju funkcije i programskih obaveza javnog servisa potrebna ''osvježenja i neki novi pristup'', Šveb je najavio i izradu nove strategije javnog servisa.

''Istina je da u ovom ugovoru nema puno strateških smjernica, a razlog je tome što po zakonu glavni ravnatelj ima godinu dana za izradu strategije. Mi se spremamo za izradu strategije koja mora biti gotova do početka studenoga'', kazao je Šveb.

Najavio je i mogućnost aneksa ugovora iduće godine. Vezano uz nove strateške projekte, naveo je da svaka ''lista želja'' ovisi o strateškoj i financijskoj podlozi, ali i o financiranju projekata iz, kako je kazao, omotnica europske unije.

Predstavnik zaposlenika HRT-a u Programskom vijeću Stipe Alfier ocijenio je velikim uspjehom čuti od glavnog ravnatelja "iskrene odgovore da su neke stvari samo lista lijepih želja".

Uz to, osvrnuo se i na komentar glavnog ravnatelja da nije zadovoljan s javnom raspravom što postavlja i pitanje kolika je uopće snaga, relevantnost i vjerodostojnost HRT-a u ovom trenutku.

''Prvi put u životu čujem to od jednog glavnog ravnatelja. Proteklih godina od glavnog ravnatelja mogli smo čuti samo kako smo najvjerodostojniji, najrelevantniji i tako dalje. Svaka čast. S obzirom da sam mislio glasovati protiv, toliko me sada ''dobio'' da ću biti suzdržan'', zaključio je Alfier.

Programsko vijeće dalo je pozitivno mišljenje na novi prijedlog ugovora s Vladom s osam glasova, dva suzdržana i jednim glasom protiv, a član Nikola Baketa najavio je kako će predati i izdvojeno mišljenje.

Na njegovu inicijativu odgođena je i rasprava o izvješću o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora s Vladom za 2021. te davanje mišljenja na Izvješće o radu HRT-a za prošlu godinu jer u dostavljenim dokumentima nisu bili predstavljeni relevantni podaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:16