JOŠ PRITUŽBI NA POZNATU ODVJETNICU

Profesor sa stomatološkog: ‘Matijević-Vrsaljko manipulira i koristi se lažnim prijavama’

Ja sam joj se povjeravao dok je istodobno zastupala moju suprugu, kaže Paris Simeon
 Marko Todorov/ Damjan Tadić/CROPIX

Naš razgovor trajao je oko pola sata do 40 minuta. Predstavio sam se i opisao situaciju u kojoj se nalazim. Jasno sam sve izložio i nabrojao sudionike te odgovorio na više pitanja koja mi je postavila odvjetnica kako bih sve detaljnije pojasnio. Situacija u kojoj sam se našao trajala je oko godinu i pol, a kao rastući problem postojala je oko pola godine. Nakon 20-ak minuta gospođa Vrsaljko me zaustavila i rekla: “Ja znam sve o vama!”... Pogledao sam je i potražio pojašnjenje, a ona mi je rekla da ju je prije nekoliko dana kontaktirala moja bivša supruga, ali ju nije angažirala - opisao nam je dr. Paris Simeon, profesor na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, svoj prvi susret s odvjetnicom Ljubicom Matijević- Vrsaljko.

Uvrede i pritisci

Dr. Simeon s bivšom suprugom vodi sudske postupke radi skrbništva nad djecom, a javio nam se ponukan objavom informacije da je Severina Kojić prijavila odvjetnicu Matijević-Vrsaljko Hrvatskoj odvjetničkoj komori zbog kršenja Kodeksa odvjetničke etike. Dr. Simeon kaže da s odvjetnicom ima slično iskustvo. Pjevačica je protiv nje inicirala disciplinski postupak jer joj je Matijević-Vrsaljko bila pravna savjetnica kojoj je iznijela povjerljive informacije iz obiteljskog života, a odnose se na spor oko skrbništva nad sinom. No, Matijević-Vrsaljko je, tvrdi Severina, unatoč tome i suprotno Kodeksu odvjetničke etike preuzela zastupanje oca njezina djeteta Milana Popovića. Prijavila ju je i za nezakonito snimanje djelatnica Centra za socijalnu skrb i pritisak na njih. Severina je Odvjetničkoj komori dostavila službene zabilješke psihologinje i socijalne radnice koje svjedoče o uvredama i pritiscima Matijević-Vrsaljko iz studenog prošle godine. Zaposlenice Centra tvrde da ih je odvjetnica omalovažavala, govorila im da ništa ne rade, prijetila Europskim sudom, medijima... Kažu da ih je pitala “kome se obraćaju jer nema Opačićke, nema Prpićke”.., rekla da stiže nova Vlada i da će im možda ona biti ministrica pa će sve biti drugačije... Pred njima je, stoji u njihovim službenim bilješkama, pitala svog klijenta Milana Popovića je li ju spreman uzdržavati do kraja života, a kada je dobila potvrdan odgovor, objavila da snima razgovor svjesna kako je to kazneno djelo.

Dr. Simeon kaže da je u prvom susretu s Matijević - Vrsaljko, i nakon što mu je spomenula da ju je kontaktirala njegova bivša supruga, nastavio s njom razgovor tijekom kojega mu je savjetovala kako i što napraviti. - Na koncu razgovora rekla mi je da će mi konačni odgovor javiti, a da mi eventualno savjetuje odvjetnicu od njezina povjerenja dajući mi njezin broj telefona. Nije mi ništa naplatila i razgovor je ljubazno zaključila. U sljedećim danima potražio sam “vezu”, a Vrsaljko poslao mail - kaže dr. Simeon koji nam je predočio sadržaj maila iz veljače prošle godine upućenog Matijević-Vrsaljko. Obratio joj se s nekoliko rečenica referirajući se na njihov susret i prenio pozdrave odvjetnice koju mu je preporučila. Pokazao nam je kakav je odgovor dobio.

Hladna i službena

Radilo se o hladnom i službenom mailu odvjetnice njegove bivše supruge. - Neugodno sam bio iznenađen promjenom tona u odgovoru te neistinama koje je napisala jer niti mi je odmah rekla da je bivša supruga bila kod nje na razgovoru, a svakako mi nije rekla da je preuzela njezino zastupanje, već samo to da joj se obratila prije mene i da će stoga razmisliti. Nadalje, iznijela je laž da sam o njenom angažmanu na strani bivše supruge mogao saznati na razgovoru u Centru za socijalnu skrb - kaže dr. Simeon.

Nastavlja kako to nije jedino negativno iskustvo s odvjetnicom te ju je optužio da manipulira i koristi se lažnim prijavama u sudskom postupku, a izvlači ih uvijek kada se odluke suda počnu okretati u njegovu korist. Tako je, tvrdi dr. Simeon, nakon što je sud odlučio odobriti mu dvostruko više viđanja s kćerima, došla prijava za seksualno zlostavljanje mlađe kćeri. - Kulminiralo je izjavama i dobacivanjima odvjetnice Matijević- Vrsaljko u sudnici kada je doslovno za mene rekla ‘pa zar takva osoba može raditi kao profesor na fakultetu i raditi sa studentima’... - kaže naš sugovornik i navodi da je niz njegovih prijava i objašnjenja objeda i lažnih situacija iznesenih u podnescima što ih sastavlja Matijević- Vrsaljko poslane Centru za socijalnu skrb, pravobraniteljici za djecu, ministrici socijalne skrbi (bivšoj i sadašnjoj), te da su konačno rezultirale djelovanjem Općinskog državnog odvjetništva za maloljetnike.

Budući da je odvjetnica Matijević-Vrsaljko savjetnica aktualne ministrice Bernardice Juretić i koordinatorica radne skupine za analizu Obiteljskog zakona, zanimao nas je ministričin stav o optužbama na račun suradnice. - Ukoliko se radi o aferi Severina - Popović, to je komentirala sama Vrsaljko, a vezano uz njen rad u Ministarstvu, mislim da je to na prvoj konferenciji za novinare vezano za Obiteljski zakon rečeno. Dodatnih komentara nemam - kazala je ministrica. Na primjedbu kako i drugi, konkretno dr. Simeon, imaju ozbiljne pritužbe na profesionalno i etično ponašanje Ljubice Matijević-Vrsaljko, da su ih iznijele i zaposlenice Centra za socijalnu skrb, te da je u Odvjetničkoj komori pokrenut disciplinski postupak, ministrica Juretić je odgovorila: “Gđa Vrsaljko samo je koordinator na izradi Obiteljskog zakona ili tajnik radne skupine, a stručni rad će obaviti struka i to multidisciplinarna”.

Isključite me iz afera

- Ona je koordinatorica i tajnica radne skupine, a ne savjetnica. Molim vas da me isključite iz svih ostalih naklapanja o potencijalnim aferama koje, koliko sam upoznata, nisu potvrđene - zaključila je temu ministrica Bernardica Juretić.

Prozivana odvjetnica kaže da je logično da jedna strana ima primjedbe na odvjetnika suprotne strane. - Dapače, što angažiranije zastupaš svoju stranku, to je druga strana više ljutita. Meni je bitno da moja stranka nema primjedbe na mene. U pogledu predmeta ne želim reći ni riječi jer se radi o obiteljskom postupku čiji sadržaj je po zakonu tajan - reakcija je Matijević-Vrsaljko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:07