‘NE MOŽE SE STIĆI‘

Profesor Građevinskog fakulteta: Obnovu za manje od osam godina nećemo završiti

Ante Mihanović kaže da građevinski sektor nema kapaciteta te se radnici za ovako veliki projekt moraju dovesti sa strane

Ante Mihanović

 Screenshot/N1

Profesor na Građevinskom fakultetu u Splitu Ante Mihanović komentirao je danas proces obnove nakon katastrofalnih potresa na Baniji i u Zagrebu.

Gostujući na N1 odgovorio je na pitanje je li ovih godinu dana predug period u kojemu nije napravljeno ništa ili je nešto ipak napravljeno kada je obnova u pitanju, rekavši kako mnogi nemaju kompletnu sliku.

"Kad se vratite u normalne godine u hrvatskom graditeljstvu, u Hrvatskoj se godišnje gradilo milijun kvadrata stambenih ili gradskih prostora. U obnovi nije standardna gradnja, imate rekonstrukcije koje su jako spore i dominiraju. Ako je u normalnim godinama bilo 10 tisuća jedinica, u obnovi je sedam. U Banovini ima 8000 jedinica, a u Zagrebu oko 20. Kad 28 tisuća jedinica podijelite na sedam to su četiri godine. Kad bi cijelo hrvatsko građevinarstvo radilo na obnovi, to traje četiri godine, to nije realno. Mi to za manje od osam godina nećemo završiti. I da imate sav novac na hrpi, sve projekte gotove, to je realnost, od toga se ne može pobjeći. Ne može se prestati s gradnjom svega ostalog", rekao je Mihanović.

"Ne možete pobjeći od brojki, tko god misli da može je zabludi", dodao je.

Istaknuo je kako će obnova krenuti, ali da je pitanje hoće li to biti dovoljono da se završi u roku koji je zadan, bez obzira jesu li to tri ili četiri godine.

Na pitanje je li bilo za očekivati da će barem obiteljske kuće biti brže obnovljene, kaže da se to moglo i uvijek se može.

"Ali nemojmo zaboraviti - da se počelo 1000 takvih zahvata na Banovini, treba osam godina da se to završi".

Dodao je kako je riječ o kapacitetu građevinskog sektora, a da Hrvatska to nema te da se radnici za ovako veliki projekt moraju dovesti sa strane. "Ne može se to sve stići", zaključio je Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:04