nove optužbe

Procurio papir: Mamić tvrdi da mu je osječki sudac pisao upute kako da traži izuzeće šefa suda

Prozvani sudac Vekić tvrdi kako je sve falsifikat i da se na uputama uopće ne nalazi njegov rukopis
Zdravko Mamić
 Privatni Album

Dnevnik Nove TV u posjedu je rukom pisanih uputa kojima se tijekom sudskog postupka koji se u Osijeku vodio protiv Zdravka Mamića, Mamiću sugerira i stručno objašnjava na koji način može tražiti izuzeće predsjednika tog suda Zvonka Vrbana, ali i suca Zvonka Vekića.

Zdravko Mamić tvrdi da je zahtjev napisao sudac Vekić uoči jednog od ročišta. No, njegov odvjetnik Veljko Miljević malo je oprezniji.

"Ako netko poriče da je to njegov rukopis, provede se grafološko vještačenje i utvrdi se. Ovdje ja ne prepoznajem nijedan rukopis koji bi pripadao nekoj od osoba čiji ja rukopis poznajem", rekao je Mamićev odvjetnik.

U zahtjevu se, među ostalim, navodi da su se suci osobno sastajali s Mamićem te da su suci zbog toga pristrani.

Vrban je, piše to u zahtjevu, na javnim mjestima i pred svjedocima govorio da će ga u drugom sudskom postupku lakše osuditi na veću zatvorsku kaznu.

"...smatram da je to konkretna okolnost koja izaziva sumnju u njegovu pristranost, a koja se odnosi na njegovu neposrednu zainteresiranost da se predmet riješi osuđujućom presudom...", stoji u pismu Mamiću.

Isti zahtjev, prema Mamićevim tvrdnjama, dostavljen je i tužiteljstvu.

Vekić tvrdi da je falsifikat

Prvi čovjek osječkog suda u kratkom telefonskom razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao je kako je više puta traženo njihovo izuzeće, što nije i provedeno u djelo.

Prozvani Vekić za Dnevnik Nove TV kaže: vjerojatno je riječ o falsifikatu. "To nije moj rukopis i ne znam čiji je. Nema potrebe za komentarom. Neka vještače!", poručio je.

Je li riječ o Vekićevu rukopisu, Vrban će provjeriti s onima koje već ima u sudskom spisu.

"Čini mi se da ovo nikada nije ugledalo svjetlo dana, kako je isplivalo, nek' Bog zna, ali mislim da bi o tome trebalo pitati druge aktere slučaja", smatra Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Kada je spis nastao?

Prema Miljeviću, sporni dokument najvjerojatnije je nastao od siječnja do svibnja 2019. godine. Mamić je tada bio u BiH.

Nalazi li se i u spisima tužiteljstva među podacima koje im je bivši Dinamov čelnik dostavio, u USKOK-u službeno ne potvrđuju.

Osječki suci očitovali su se nakon što su u medijima objavljene ove fotografije i snimke. Protiv njih je pokrenut stegovni postupak.

Na potezu je Državno sudbeno vijeće, koje je uz ministra pravosuđa, ali i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, dobilo očitovanja, za kojeg Mamić kaže da ga je podmitio.

Zvonka Vekića je, inače, Zdravko Mamić u audio-izjavi za Uskok, koju je prvi objavio Jutatnji list, prozvao da je od njega primio oko 400.000 eura mita kako i mu se pogodovalo u sudskim postupcima pred sudom u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:45