Baranjski kulen od danas je zaštićen kao izvorni hrvatski proizvod na europskom tržištu. U Službenom listu Europske unije, L 246/7, od 23. rujna 2015. objavljena je Provedbena uredba komisije (EU) o upisu naziva 'Baranjski kulen' u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Hrvatska je tako uz Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa, Neretvanske mandarine, Ogulinsko kiselo zelje i kupus danas dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
"Proces zaštite naziva 'Baranjski kulen' započeo je u kolovozu 2010. godine, kada je Udruga proizvođača Baranjskog kulena podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva 'Baranjski kulen'. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv 'Baranjski kulen' postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla 'Baranjski kulen' na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv 'Baranjski kulen' upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Zaštita proizvoda 'Baranjski kulen' temelji se na njegovom ugledu. Proizvodnja 'Baranjskog kulena' obuhvaća područje Baranje koju administrativno čini grad Beli Manastir i općine: Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. 'Baranjski kulen' je fermentirana trajna kobasica, proizvod od usitnjenog svinjskog mesa, začinjenog mljevenom paprikom i bijelim lukom te paprom, napunjen u svinjsko slijepo crijevo (caekum) ili 'katicu'. Ovalna je oblika i čvrste konzistencije, oblik je određen ovitkom koji je u potpunosti ispunjen smjesom. Težina gotovog proizvoda iznosi minimalno 0,80 kg. Na presjeku, Baranjski kulen ima karakteristično ujednačen izgled, što se postiže korištenjem uvijek iste granulacije od 8 mm prilikom usitnjavanja mesa u pripravi nadjeva. Dominira miris po dimu, karakterističan za proizvode od mesa koji se podvrgavaju hladnom dimljenju. Okus kulena blago je ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar", piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....