ZIMSKI UVJETI

PRIPREMITE SE ZA JOŠ JEDAN PRAVI ZIMSKI DAN Past će 20 centimetara novog snijega: Pazite na poledicu na cestama!

Zagreb, 120213.Snijeg koji je jucer ponovo poceo padati u Zagrebu od jutra pocinje stvarati prometne poteskoce i guzve na prometnicama.Na fotografiji: Snijeg u centru Zagreba.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Nakon jučerašnjeg pravog zimskog dana popraćenog snijegom, danas nas očekuju nove snježne padaline, a ponegdje će pasti i više od 20 centimetara novog snijega.

Jutros u 6 sati na Sljemenu je izmjereno -6 Celzijevih stupnjeva, isto kao i na Zavižanu, a u ostalim krajevima Hrvatske bilo je kudikamo toplije, posebno na obali.

Što se tiče snijega, novog je najviše palo u Udbini, čak 23 centimetra, dok se na Sljemenu bijeli prekrivač "podebljao" za novih 7 centimetara i sad ga ukupno ima 73 centimetra.

Kako su izvjestili iz Državnog hidrometeorološkog zavoda , danas će prevladavati oblačno, u većem dijelu unutrašnjosti povremeno sa snijegom, kojeg može biti i ponegdje u Istri i na riječkom području. U sjeverozapadnim i gorskim predjelima očekuje se ponegdje više od 20 cm novog snijega.

U istočnoj Slavoniji i na većem dijelu Jadrana padat će kiša, na jugu ponegdje i obilnija. Puhat će povremeno umjeren, u sjeverozapadnim predjelima prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većem dijelu Jadrana umjerena i jaka, na sjeveru i olujna bura, na južnom dijelu jako i olujno jugo i istočnjak.

Temperatura zraka na zapadu unutrašnjosti od -3 do 1, u istočnoj Slavoniji i na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji od 7 do 12°C.

HAK: Zbog niskih temperatura moguća je poledica

Zbog snijega otežano se vozi u Lici, Gorskom kotaru, mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri i skliski, izvijestio je Hrvatski autoklub.

Snijeg povremeno pada i u unutrašnjosti Dalmacije, posebice na dionici autoceste A1 između čvorova Šestanovac i Vrgorac. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače Hak upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na Jadranskoj magistrali (D8) između Senja i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina), zbog bure.

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 od južnog ulaza u tunel Sveti Rok do vijadukta Božići i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, no autoceste su otvorene za sva vozila, a vozi se uz ograničenja brzine.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru i Lici te dijelu Zadarske županije i središnje Hrvatske, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar (D3) i državnu D1 na dionici Čeglje-Karlovac-Slunj-Udbina-Gračac-Knin.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Split- Vela Luka i Pelješac- Mljet, te katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis i Split-Hvar-Korčula.

Tramvajski promet bez poteškoća

Unatoč snijegu koji je noćas padao na području Zagreba, nema poteškoća u tramvajskom prometu.

U autobusnom prometu, zbog vremenskih uvjeta privremeno je obustavljena autobusna linija 142 Vrapčanska aleja-Jačkovina-Vrapčanska aleja, a iz sigurnosnih razloga linija 126 Črnomerec-Gornja Kustošija-Krvarić skraćena je do starog okretišta u Krvariću, izvijestio je jutros ZET.

Iz HŽ -a obavještavaju da u unutarnjem daljinskom prijevozu i unutarnjem lokalnom željezničkom putničkom prijevozu, vlakovi jutros kasne do 20 minuta, a u gradsko-prigradskom prijevozu grada Zagreba do 10 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:26