BOGATA REGIJA

Primorsko-goranska županija predala polugodišnji izvještaj, imaju 73 milijuna kuna viška

Od toga se 24,8 milijuna kuna odnosi na višak županije, dok se 48,3 milijuna kuna odnosi na višak županijskih proračunskih korisnika
Zlatko Komadina
 Damir Krajač/Cropix

Vijećnici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u srijedu su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna i izvještaj o radu župana, a raspravljalo se i o problemu radova i privremenog izmještanja prometa iz lošinjske luke Mrtvaška.

Polugodišnjim izvještajem o izvršenju proračuna Primorsko-goranske županije za 2021. utvrđen je konsolidirani višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu od 73,1 milijun kuna.

Od toga se 24,8 milijuna kuna odnosi na višak županije, dok se 48, 3 milijuna kuna odnosi na višak županijskih proračunskih korisnika.

Prihvaćen je i Izvještaj o radu župana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021.

Na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine u srpnju je za predsjednika Skupštine izabran Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera), za potpredsjednika lvan Jakšić (HDZ), a u srijedu je za drugog potpredsjednika Županijske skupštine izabran Željko Lambaša (SDP).

Na aktualnom satu se, među ostalim, raspravljalo o radovima u lošinjskoj luci Mrtvaška, koji su privremeno zaustavljeni zbog prosvjeda stanovnika otoka Ilovika.

Kako su navodili pojedini vijećnici, stanovnici Ilovika nezadovoljni su što će, zbog radova u luci Mrtvaška na Lošinju, koja je bliža Iloviku, brodska linija koja povezuje Ilovik i Lošinj biti premještena u udaljeniji Mali Lošinj, pa bi plovidba brodom trajala dulje nego do sada.

Župan Komadina smatra da bi se građani Ilovika trebali strpjeti te je rekao da će radovi, ako se želi napraviti modernu i funkcionalnu luku, trajati oko dvije godine. Spomenuo je mogućnost da se nastava na Iloviku u tom razdoblju ostvaruje on line, umjesto da djeca svakodnevno dulje putuju.

Na pitanje o stanju gospodarstva, nezaposlenosti, stranih ulaganja i izvoza u županiji te što se misli poduzeti kako bi se stanje popravilo, župan Zlatko Komadina je rekao da županija čini ono za što je zakonski ovlaštena te da može utjecati svojim ulaganjima, kroz prostorni plan i stvaranje uvjeta za investitore, odnosno da je županija samo jedna od karika vlasti.

Predložio je tematsku raspravu o toj temi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:19