BRIEFING: ŽARKO PUHOVSKI

Primorac nije obavio jedinu zadaću koju je imao, nema HDZ uz sebe, nema ni samog sebe uz sebe! A iza Milanovića stoji Penava

Mislim da je za Plenkovića dobro da Milanović ostane predsjednik države jer ga sraz s Milanovićem stalno održava u žiži javnosti

Žarko Puhovski

 Screenshot Hanza Tv/

„Čini mi se da Radićevi zastupnici nemaju drugi izlaz nego da budu uz Vladu. Oni sigurno ne mogu podnijeti pomisao da budu skupa s Penavinim ljudima, ali su toliko inzistirali na svojoj desničarskoj poziciji da ne vidim kako bi se mogli prebaciti na drugu stranu osim da se nekako povežu s Mostom koji bi pak kao neka vrsta nevladine organizacije htio biti javno djelatan, a ne biti na vlasti. Čini mi se da će biti odvojeni klub koji će podržavati Vladu. Ako neće, Plenković će među liberalima sigurno naći podršku koja mu bude trebala”, kaže u Briefingu prof. dr. sc. Žarko Puhovski pa kao jednog od mogućih Plenkovićevih rezervnih igrača navodi Darija Zurovca. Ne vjeruje da će oslabljeni DP pristati da SDSS uđe u vladajuću većinu, ali će se smanjiti pritisak na SDSS.

Cijelu emisiju Briefing možete pogledati na samom kraju teksta

„Penavu pogoni samo jedna ideja - da opet dobije Vukovar. To ne može bez HDZ-a i rekao je da će biti bezrezervno uz Vladu. On nema drugog izlaza nego bit uz HDZ pa će progutati i neke stvari koje prije ne bi mogao ili htio”, govori Puhovski koji misli da Penava u prvom krugu predsjedničkih sigurno neće podržati Dragana Primorca.

„Penava je značajno vezan uz Milanovića koji je ovime ojačan jer će Penava svom članstvu poručiti da se u prvom krugu opredijele po svojoj savjesti, a drugom krugu ćemo vidjeti. Milanović je u ovom trenutku jedini kandidat jer Primorac je nestao kao i Marija Selak Raspudić. Primorac je htio igrati na tzv. finoću koja bi se svodila na to da on sebe reklamira, a drugi šute. On je PR-ovac po opredjeljenju. Milanović je šutio pa je sada usput malo opalio po Primorcu kada je vidio koliko je ovaj slab. Primorac naprosto ne obavlja svoju temeljnu zadaću zbog koje ga kandidiraju, a to je da napada Milanovića i da malo olakša poziciju Plenkoviću koji se ovako i dalje mora baviti čamcima, helikopterima i podmornicama da bi se napetost održala. To za Primorca nije dobro, ali mislim da je za Plenkovića dobro da Milanović ostane predsjednik države jer ga sraz s Milanovićem stalno održava u žiži javnosti”, ističe Puhovski koji ne vjeruje da će priče o pretjeranom korištenju helikoptera Milanoviću puno naštetiti jer on ima svoje vjerne pristaše. Prema njegovom mišljenju Primorac nema velike šanse pobijediti jer nema u punom smislu HDZ uz sebe, a nema ni samog sebe uz sebe. Veseli ga, dodaje, biti u javnosti, a dobio je i satisfakciju da se vratio HDZ-u iz kojeg je bio izbačen.

„Milanović je u pravu kada kaže da se bez njega ne može donijeti odluka o uvođenju vojnog roka. On je doslovce sjekirom napao Ustav kada se kandidirao za premijera kao predsjednik države, a Plenković malo po malo pincetom otkida komadić po komadić Milanovićevih ovlasti i manipulira Ustavom i dovodi do toga da neke Ustavne odredbe počinju gubiti smisao”, kaže Puhovski pa otkriva što misli o Milanovićevoj inicijativi da Hrvatska prizna Palestinu.

„To će se dogoditi i Hrvatska će se tu ponašati jako konzervativno i čekati da to učini značajni dio EU. Najgora je što se Hrvatska ponaša kao da je nasljednica NDH, kao da ima kompleks spram Izraela poput Njemačke koja teško skuplja hrabrost izreći teške riječi na račun Izraela. I Njemačka je to čak počela činiti, a Hrvatska se ponaša kao zarobljenica NDH. O tome bi trebalo raspravljati u Saboru koji donosi odluku o priznanju jer imamo najslabijeg ministra vanjskih poslova još od davnih dana Jože Vrhovca u Jugoslaviji”, naglašava Puhovski.

Siniša Hajdaš Dončić koji ima velike šanse biti izabran za predsjednika SDP-a je čovjek kontinuiteta i on sigurno neće ništa mijenjati. Ovakav SDP može i dalje biti druga stranka u Hrvatskoj, ali ništa više od toga, ni socijaldemokracije ni uspjeha”, zaključuje Puhovski koji smatra da je SDP zapravo konzervativna stranka. Ni HDZ ni SDP nemaju kandidate za gradonačelnika Zagreba.

„Postoji jedna vrsta teorije zavjere koja tvrdi da HDZ nikad neće imati jakog kandidata za gradonačelnika Zagreba da taj ne bi bio prejaka druga osoba u stranci. To bi značilo i radikalnu urbanizaciju stranke što ne odgovora značajnom dijelu HDZ-ovih birača. SDP je raspustio pola svojih organizacija i postao stranka povjerenika. Kada nema zagrebačku organizaciju, ne može imati ni kandidata ili kandidatkinju. Za mjesec ili dva te stranke moraju izaći sa svojim kandidatima ako ne žele pristati na to da Tomašević po roku trajanja bude novi Bandić. Ni stari Bandić nije bio dobro rješenje pa ne vjerujem ni da bi bio Tomašević ako predugo ostane gradonačelnik. On ima dobru šansu osvojiti drugi mandat”, govori Puhovski koji ne razumije zašto stariji građani Zagreba da bi koristili pravo besplatne vožnje javnim prijevozom moraju imati posebnu ZET-ovu iskaznici umjesto da je dovoljno samo pokazati osobnu u kojoj piše njihova dob.

Trump je imao u rukama čistu pobjedu protiv Bidena. U ovom trenutku Kamala Harris ima veće šanse pobijediti, ali u dva mjeseca se svašta može dogoditi i stvari se mogu promijeniti u zadnji čas. Nemojmo zaboraviti taj čudni, polufeudalni način izbora predsjednika SAD-a u kojem se već pet puta u zadnjih 12 izbora dogodilo da kandidat s više glasova ne postane predsjednik jer je bitno tko će imati više elektora. Za svijet bi bilo loše da Demokratska stranka pobijedi jer ona ima fiks ideju da sve treba rješavati vojno, dok bi Trump rješavao novcem. Pobjeda Trumpa bi za SAD bila katastrofa, a za sve nas ostale blagodat jer ne bismo morali osluškivati gdje će Washington intervenirati i ubijati ljude u ime ljudskih prava”, tvrdi Puhovski.

Pogledajte cijeli Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 06:29