KUKURIKU MODEL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

PRILIKA ZA BIZNIS: Nova vlada će privatizirati zatvore, hospicije i staračke domove

Agencija za javno privatno partnerstvo osnovana u siječnju 2009., uskoro će imati stratešku ulogu u pokretanju kapitalnih projekata nove vlade. Prije toga vlada će razriješiti ravnatelja agencije Kamila Vrana, i imenovati novu upravu. Prema projekcijama nove vlade, u Agenciju za JPP slijevati će se stotine projekata kojima Kukuriku koalicija u ovoj godini želi potakniti investicijski ciklus i gospodarski oporavak.

Nema novca

Riječ je prije svega o gradnji energetske, turističke, transportne, ali i socijalne infrastrukture: hospicija, staračkih domova, zatvora i školskih ustanova.

- Država više nema novca za financiranje socijalne infrastrukture pa će većina tih projekata biti odrađena po modelu JPP-a - potvrđeno nam je u vladi.

Na državi je da investitorima osigura infrastrukturu, lokacije za gradnju, građevinske dozvole i pristup komunalnoj mreži, dok bi zauzvrat investitori cijenu usluga u socijalnim i zdravstvenim ustanovama tog tipa prilagodili hrvatskom standardu, a ne tržištu.

Riječ je o projektima koji će izravno utjecati na standard građana, pogotovo starijih, socijalno ugroženih i nemoćnih.

Zračna luka Zagreb

Središte hrvatskog new deala kojeg bi pokrenula resorna ministarstva bila bi Agencija za javno privatno partnerstvo na čiji je rad država već potrošila oko 20 milijuna kuna, iako je tijekom tri godine uspjela obraditi samo četiri projekta, od kojih niti jedan nije realiziran. Kao u većini agencija iz mandata HDZ-ovih vlada i u ovoj su carevali rastrošnost i luksuz, na raspolaganju joj je stajalo 500 četvornih metara luksuznog poslovnog prostora u centru Zagreba, plaća ravnatelja Kamila Vrana od 30 tisuća kuna (brutto) bila je ravna premijerskoj, a 14 zaposlenih u tri je godine obradilo i odobrilo jedva četiri projekta: gradnju Doma za starije i nemoćne osobe “Gerovo” u Čabru, izgradnju Sokolskog doma u Osijeku, kompleksa Zapadna Žabica u Rijeci i novog putničkog terminala Zračne Luke Zagreb.

Zanimljivo je da su svi ovi projekti na dnevni red Agencije došli u drugoj polovici 2011. Sugovornici Jutarnjeg iz vrha vlade napominju da je Agencija za JPP bivšoj vladi služila isključivo u svrhe PR-a, iako je njen potencijal ozbiljan. S

vojevrsni zamah agencija je doživjela tek u predizbornom razdoblju. U to je vrijeme ravnatelj Vrana najavljivao niz kapitalnih projekata iz domena socijalne skrbi, transporta i urbane infrastrukture, kulture, zdravstva i prometa.

Nova vlada o ovoj godini namjerava dovršiti započete investicijske projekte, ali i pokrenuti na desetke novih.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:39