ŠTO SE DOGAĐA

Prijeti li doista ‘3. val‘? Imamo 259 slučajeva više nego prošli tjedan, otvaranje terasa izgledno

‘Nismo još ispali iz nekih očekivanih okvira, ali smo na gornjem dijelu očekivane brojke‘, ističe Ozren Polašek
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska je u tjedan dana zabilježila povećanje broja novooboljelih za 30 posto (259 slučajeva više u prva tri dana tjedna u odnosu na isti prošlotjedni period), što među epidemiolozima predstavlja strah od trećeg vala, a najozbiljnija situacija je na jugu zemlje. Iako smo trenutačno najbolja europska zemalja po broju novooboljelih, rezultat je to velikog pada koji se događao u protekla dva mjeseca.

Pogoršanje situacije dolazi u trenutku kada Vlada treba donijeti odluku o novom setu mjera. Kako doznajemo, u srijedu se u užem kabinetu razgovaralo na tu temu, a i dalje je izgledno da će od ponedjeljka biti otvorene terase kafića i restorana. No, postoji mogućnost da u četvrtak neće biti donesena konačna odluka. Kako doznajemo, čak i ako se otvore terase, zatvaranje se može dogoditi i prije isteka mjera, ako situacija bude to zahtijevala. Također, ako do kraja tjedna bude dodatnog pogoršanja, terase se ne bi otvarale.

- Danas smo bili na gornjem dijelu očekivane brojke. Neke su već u značajnijem porastu, konkretno jug zemlje, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija. Nismo još ispali iz nekih očekivanih okvira, ali ako se i sutra nastavi porast, mogli bismo reći da je riječ i o formalnom porastu - rekao je Ozren Polašek, profesor na splitskom Medicinskom fakultetu. Smatra da zbog trenutačne situacije treba dobro promisliti o popuštanju mjera.

Obiteljska okupljanja

- To sigurno neće biti popularno, ali ako i idućih nekoliko dana bude porasta, ne bi bilo dobro dalje popuštati. Nažalost, i u zemljama u okruženju vidimo porast, tako da je teško reći što očekivati - kaže Polašek. Smatra da se još uvijek ne može dati konkretan odgovor što se dogodilo i jesu li u pitanju novi sojevi, ali ne isključuje tu mogućnost.

- Izgleda da je počelo obolijevati i više djece, što nije bio slučaj kod covida koji je potekao iz Wuhana. Trebamo vidjeti koji su sojevi prisutni i koliko ih je. Također, još nema konkretnih podataka štite li cjepiva od mutiranih sojeva. U svakom slučaju trebalo bi izbjeći vremenski tjesnac da se procijepi što više ljudi - govori Polašek.

Situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije dobra, a nakon erupcije novozaraženih u Konavlima, gdje se virus proširio na vjenčanju i nekim drugim obiteljskim okupljanjima, sada se širi i na dubrovačko područje. Iz tog razloga donesena je odluka, nakon što su škole prešle na online nastavu, a vrtići su zatvoreni, da i sve osnovne i srednje škole u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i Konavlima prijeđu na online. To se neće odnositi samo na učenike završnih razreda srednjih škola.

Novo žarište je i Splitsko-dalmatinska županija, gdje je zaraženo čak 16 posto od testiranih. Od 909 testiranih 150 su novooboljeli, što je porast u odnosu na dosadašnji postotak.

- Dva tjedna smo imali porast oko deset posto, sad je broj narastao. Moramo shvatiti da je virus među nama i ne smijemo se sastajati na privatnim druženjima jer virus je i dalje među nama unatoč cjepivu. Imamo grupiranja u zatvoru i staračkim domovima.

Ustanovili smo put širenja, tako da je sada sve pod kontrolom, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati, situacija će eskalirati - rekla je dr. Željka Karin, ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Jedno od većih žarišta je splitski zatvor, gdje je za sada potvrđeno više od desetak pozitivnih slučajeva. Zbog proboja virusa testirano je dosad oko 300 osoba, uključujući zaposlenike, zatvorenike i pritvorenike, a bit će testirani, u najkraćem mogućem roku, i svi kontakti zaraženih.

Za ovaj iznenadan skok broja novozaraženih, kažu epidemiolozi, zaslužna su i privatna druženja s po dvadesetak osoba na kojima se zaraza brzo proširila.

Iza zatvorenih vrata

Da je nužan veliki oprez i da epidemija nije iza nas govore i iskustva drugih zemalja. Austrija je zatvorila gradić u pokrajini Tirol zbog mutirane varijante korone, a broj pacijenata na intenzivnom liječenju zbog covida-19 u francuskim bolnicama dosegnuo je vrhunac s 3435 hospitaliziranih.

Češki premijer Andrej Babiš poručio je da zemlja mora pooštriti mjere kako bi spriječila "katastrofu" u bolnicama. I mađarski premijer Viktor Orban poručio je da još ne može ublažiti ograničenja zbog trećeg vala zaraze. Nova regionalna ograničenja uvest će i Poljska dok je dnevni broj slučajeva u rastu.

Irska ostaje pod strogim mjerama najmanje do 5. travnja, a u 90 posto slučajeva zaraze potvrđen je britanski soj. Njemačka kancelarka Angela Merkel navodno je na sastanku iza zatvorenih vrata rekla zastupnicima da je Njemačka već usred trećeg vala epidemije i upozorila da popuštanje mjera mora biti postupno.

Švedska je najavila da će ublažiti ograničenja za starije stanovnike domova za njegu, njih 80%, koji su cijepljeni protiv covida-19 unatoč tome što porast slučajeva u posljednjih nekoliko tjedana pokazuje strah od trećeg vala.

Situacija u Europi

Mađarska
- dnevni porast: 1628 zaraženih, 103 umrlih
- ukupno 410.129 slučajeva zaraze, 14.552 smrti; 471.000 cijepljenih
Češka
- dnevni porast 15.672 zaraženih, 207 umrlih
- ukupno 1,2 milijuna slučaja zaraze, 19.682 smrti
Poljska
- dnevni porast: 12.146 zaraženih (tjedni porast: 3500), 248 smrti
- ukupno 1,6 milijuna zaraženih i 42.436 smrti
Njemačka
- dnevni porast: 3883 zaražena, 415 smrti
- ukupno 2,4 milijuna slučajeva zaraze, 69.341 umrli
Švedska
- dnevni porast: 10.933 zaraženih i 64 smrti od petka
- ukupno 12.713 smrti i 647.470 zaraž.
Grčka
- dnevni porast: 2147 zaraženih, 22 smrtna slučaja
- ukupno 6343 smrti i 182.783 slučaja zaraze
Francuska
- dnevni porast; 20.064 zaraženih i 431 smrt
- ukupno 3,6 milijuna zaraženih i 85.044 smrtna slučaja (K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:03