OBLJETNICA

Prijedlog koji će zgroziti konzervativce: U Zagrebu će se slaviti Dan izlaska iz ormara

Borba protiv homofobije, kao i svih oblika nasilja nad ‘drugima i drugačijima‘ dio je našeg svjetonazora, kazala je
Rada Borić
 Ivana Nobilo/Cropix

"Svakodnevno svjedočimo i diskriminaciji i nasilju nad pripadnicima LGBTIQ+ zajednice, kao i nasilju nad migrantima i tražiteljima azila, i zato je potrebno raditi na senzibiliziranju javnosti oko svih oblika diskriminacije. Dovoljno je pogledati oko sebe i vidjeti koliko osoba s invaliditetom radi na "vidljivim mjestima" ili kakvu dostupnost uslugama imaju. Prije nekoliko godina u kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" upozorile smo plakatom na kojemu je mlada Romkinja pitala: "Jeste li me vidjeli da radim u javnoj upravi?", ali i na druge "nevidljive", posebice na ekonomsku nejednakost i porast siromaštva, naše starije sugrađane, beskućnike", rekla je Rada Borić, poznata feministica i vijećnica Nove ljevice u Gradskoj skupštini, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

A upravo će ona u četvrtak predstaviti strategiju Povjerenstva za 2022., koja donosi brojne novosti, a neki prijedlozi - prilično je izvjesno - izazvat će reakcije desnice i konzervativaca.

Od iduće godine u Zagrebu će se, uz tradicionalni Međunarodni dan žena 8. ožujka, Majčin dan i još neke, obilježavati i Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije 17. svibnja, Svjetski dan seksualnog zdravlja 4. rujna te Svjetski dan izlaska iz ormara 11. listopada.

Na pitanje koji je povod uvođenja obljetnica kao što je Dan izlaska iz ormara ili Dan seksualnog zdravlja, Rada Borić odgovorila je vrlo izričito: "Nema potrebe posebno obrazlagati razloge. Borba protiv homofobije, kao i svih oblika nasilja nad 'drugima i drugačijima' dio je našeg svjetonazora, naše dugogodišnje borbe i našeg političkog programa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:33