MOTIVIRALA GA JE TEŠKA NESREĆA

PRIJE GODINU DANA NA BRAČU JE SLETIO U PROVALIJU I OSTAO PARALIZIRAN Britanski student u životnoj misiji: 'Zabranite ta vozila!'

 
Vidova Gora na Braču
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Student povijesti iz Londona Rubajet Ahmed prošlog je rujna ostao paraliziran od struka na dolje nakon što je tijekom vožnje četverociklom (quadom) u Bolu na otoku Braču sletio s ruba litice i udario u tlo provalije, piše Daily Mail.

Unatoč tome što je u nesreći pretrpio tešku ozljedu kralježnice, Ahmed tvrdi da mu je kaciga spasila život, ali i apelira da se turistima ne bi trebalo dopustiti iznajmljivanje četverocikala. Ahmed, koji će na jesen ove godine započeti posljednju godinu studija povijesti na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, kaže da želi druge upozoriti na sve opasnosti vožnje četverocikla.

"Nisu četverocikli sami po sebi opasni, već nemar tvrtki koje ih iznajmljuju. Oni su mi iznajmili, rekli su mi kako da idem naprijed i stanem, međutim upute su tamo stale", rekao je Ahmed. "Nije nam rečeno što trebamo napraviti u slučaju nesreće, nije nam rečeno koje ceste trebamo izbjegavati, nismo dobili ni karte radi lakše navigacije. Ja na svom četverociklu nikada nisam vozio brže od 16 kilometara na sat. Nije sada nužno da četverocikli dolaze s turističkim vodičima, ali moraju sadržavati jasne upute što napraviti u slučaju nesreće. U suprotnom, trebalo bi ih zabraniti. Nije bilo znakova ni upozorenja da bi mi nesreća mogla promijeniti život."

Ahmed je za Daily Mail rekao da mu osiguranje neće nadoknaditi štetu jer su četverocikli klasificirani kao ekstremni sport. "Razgovarao sam s odvjetnicima, no čini se da tvrtka koja je iznajmljivala četverocikle nije imala osiguranje. Moja budućnost po pitanju pravde i kompenzacije nije izvjesna, ali još uvijek imam svoj mozak. Odlučan sam u namjeri da se vratim na fakultet. Samo moram stvari pogledati iz nove perspektive", dodao je.

Ahmed je s 11 svojih prijatelj prošlog rujna ljetovao na Bolu, a četverocikle su iznajmili radi navigacije po otoku. "Popeli smo se na planine kako bismo dobili bolji pogled na mjesto, no kad smo se vraćali nizbrdo moj je četverocikl sletio s ruba litice. Držao sam se za volan i okretao u zraku, da bi na koncu pao oko 20 metara i ozlijedio kralježnicu. "Bez sumnje, kaciga mi je spasila život. Pukla je od siline udarca. Kretao sam se relativno sporo, ali sam se najednom okrenuo. Odmah sam znao da sam paraliziran. Zatvorio sam oči, izbrojao sam do tri i onda sam počeo dozivati prijatelje da pozovu hitnu pomoć. Mislim da sam tamo ležao otprilike sat i pol vremena. Bio sam u totalno panici, ali sam izdržao zbog adrenalina. Sjećam sam se da mi je zvonilo u ušima i da sam mislio da ću umrijeti. Jedan od mojih prijatelja, inače liječnik, nije mi dopustio da zaspem, iako sam to najviše htio. Držao me budnim do dolaska hitne pomoći. Da sam zaspao, tijelo bi mi se ugasilo i tko zna bi li bi me uspjeli reanimirati. Spasio mi je život."

Prijatelj koji se s Ahmedom bio na četverociklu uspio je skliznuti s vozila i prošao je samo s lakšim ozljedama. "Od svih mojih prijatelja, ja sam najoprezniji. Moji su se prijatelji uglavnom svi vozili brzo i bez kaciga. Ja sam uvijek sigurnost stavljao na prvo mjesto", dodao je.

Ahmed se nakon nesreće natjecao na Sportskim igrama za osobe sa spinalnim ozljedama. Rekao je da mu je to dalo novi smisao u životu i samopouzdanje da se vrati na fakultet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:13