SABOR

Prihvaćen do oporbenih amandmana na Zakon o obnovi, a na Zakon o minimalnoj plaći samo Hreljin

Hrelja je predložio brisanje članka zakona kako minimalna plaća ne bi bila manja od određene, a fond sati utjecao na njen iznos
Silvano Hrelja
 Damjan Tadic/Cropix

Vladina predstavnica odbila je u petak sve oporbene amandmane na prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći, od kojih je najveći broj predložila Katarina Peović (RF), a prihvaćen je jedino amandman Silvana Hrelje (HSU), koji je prešao u vladajuću većinu.

Opet je ostavljen prostor koji će omogućiti varanje radnika, prostor da poslodavac može ugovoriti plaću manju od minimalne, a isplatiti minimalnu ali da radnik za to mora raditi dodatno, ocijenila je Peović.

Zato je važno da se dodaci za prekovremeni rad, rad blagdanom, smjenski rad i otežane uvjete rada dodatno plaćaju, kaže Peović.

Ustvrdila je da se minimalna plaća mora odrediti kao dostojanstvena plaća, i to je ustavna kategorija.

I Sandra Benčić (Možemo) smatra da su u zakon ugrađene "začkoljice" koje će poslodavcima omogućiti da isplaćuju niže plaće nego što je odredila Vlada.

Prihvaćen je jedino amandman Hrelje, koji je predložio brisanje jednog članka zakona kako minimalna plaća ne bi bila manja od određene, a fond sati utjecao na iznos minimalne plaće koju radnik treba primiti.

Prihvaćen i dio oporbenih amandmana na Zakon o obnovi

Vladina predstavnica prihvatila je u petak i dio oporbenih amandmana, konkretno onih Kluba Zeleno-lijevog bloka (ZLB) i IDS-a, na izmjene Zakona o obnovi od potresa koje bi trebale ubrzati obnovu u Zagrebu i okolici te na Banovini.

U ponešto izmijenjenom obliku, državna tajnica Dunja Magaš prihvatila je amandman ZLB po kojemu vlasnici, odnosno suvlasnici oštećenih višestambenih i poslovnih zgrada, te obiteljskih kuća mogu sami u okviru konstrukcijske obnove rekonstruirati postojeće zgrade, sukladno zakonu kojim se uređuju prostorno uređenje i gradnja, uz pravo na novčanu pomoć za opravdane troškove popravka.

Od istog je Kluba prihvatila i amandman da vlasnici, odnosno suvlasnici zgrade mogu projektirati i izvoditi pojačanje konstrukcije zgrade koja je iznad razine iz Tehničkog propisa, odnosno cjelovitu obnovu, kada je sami provode, uz ostvarivanje prava na novčanu pomoć za opravdane troškove popravka konstrukcije.

Prihvatila je i amandman IDS-a po kojemu se hitnima smatraju svi zemljišnoknjižni postupci koji se pokreću pred uredima za katastar, a odnose se na nekretnine stradale u potresu.

S druge strane, nije prihvatila amandman Darka Klasića (HSLS), koji je dio saborske većine, da se u Stručni savjet za obnovu uključe i članovi Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

I dok je Klasić ustrajao da se o njegovu amandmanu izjasni Sabor, Natalija Martinčević (Reformisti), također dio većine, čiji amandman Magaš nije prihvatila, ga je povukla.

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva nije prihvatila zaključak Klub-a SDP-a, a kojim bi se obvezalo Vladu da svakih šest mjeseci izvijesti Sabor o učincima provedbe Zakona o obnovi od potresa.

Zakonom je predviđeno da Ministarstvo graditeljstva, Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu moraju redovito i u cijelosti informirati javnost o aktivnostima i troškovima obnove te kvartalno objavljivati podatke o utrošku sredstva, pa nije potrebno formalno dodatno izvještavanje, kazala je Magaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:41