ISTARSKI JEDNOROG

Priča o uspjehu: Kako je u sobi u roditeljskoj kući u Vodnjanu nastala firma koja je osvojila svijet

Legendarna je priča kako je Silvio Kutić na poslu u Zagrebu, u Elektri, izdržao do pauze, otišao doma i počeo osvajati svijet
Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Renato Kutić
 Matija Djanjesic/Cropix

Kada se otvori kampus u Zagrebu, bit će to tek jedna od 70 postojećih adresa Infobipa u svijetu, i sasvim je sigurno, ne i posljednja. - Treba nam ta jedna adresa, mjesto gdje ćemo svi biti na okupu. Ovako se uopće ne vidimo s kolegama s kojima radimo u istoj tvrtki - rekao mi je prije nekog vremena jedan od njihovih zaposlenika.

I njih, djelatnika Infobipa, ima sve više, u Zagrebu ih je više od dvije tisuće, a uzme li se u obzir da svi pripadaju istoj branši, tada ispadne da se ta zajednica koja stvara u novim tehnologijama, sve više definira kao jedan od najjačih dresova koji se nose u tom dijelu hrvatskog tržišta.

Legendarna priča

A krenuli su, kao u svakoj priči o velikom uspjehu koji nastane preko noći duge petnaest godina, iz jedne sobe u roditeljskoj kući u kojoj je Silvio Kutić odlučio raditi ono što želi. Već je legendarna priča o tome kako je na poslu u Zagrebu, u Elektri, nakon faksa, izdržao do pauze, potom otišao na autobusni kolodvor, kupio si kartu do kuće i - počeo osvajati svijet. Do danas su zaposjeli 67 adresa na planetu, a počeli su s imovinom tvrtke koja se sastojala od dva mobitela, dva modema i dva računala.

Glavni ured još je u Vodnjanu. Više to nije poslovno podstanarstvo kod roditelja nego ogromno zdanje sagrađeno tako da bude sasvim nenametljivo, nedaleko od jednog od križanja usred Vodnjana, pažljivo udaljeno od ceste. Tek rampe koje otvaraju pristup pojedinom dijelu parkirališta govore kako je u onoj velikoj, staklom presvučenoj zgradi neki ozbiljan biznis.
Zbog tih velikih staklenih površina sve djeluje dostupno i otvoreno, pa izostane dojam da je riječ o zgradi u kojoj se nalazi nekoliko stotina ljudi. Prostrane stepenice po sredini zgrade dodatno skrivaju potrebu da se osigura prostor za toliki broj IT-jevaca, a s obje se strane nalaze velike dvorane u kojima se održavaju predavanja ili neki bendovi koncerte. Sobe u kojima infobipovci lupaju po tastaturama nalaze se u pozadini svega toga, skriveno, a dostupno.

U prizemlju je ogroman restoranski prostor, a iznad njega se po etažama nalaze sobe, konferencijske dvorane, dvorane za sastanke i slično. Sve u naizgled ogoljelom industrijskom dizajnu s onim detaljima koji čine prostor bliskim, domaćim. Na jednom se zidu nalazi inženjerski nacrt legendarnog SAAB-a 96 što im je ostavio omiljeni dizajner Željko Burić iz Pule. Uredio je i zagrebački kampus, ali i još neke Infobipove interijere, što će eventualno i vrlo usputno tek spomenuti.

Posebnost

- Zgrada? Zgrada je gomila betona - rekao je Silvio Kutić jednom prilikom. Važniji su im ljudi. I taj drive koji ih pokreće. If everything seems under control, you’re not going fast enough, napisao im je Burić na jednom zidu. Očito ih dobro poznaje.
Zagrebački će kampus biti mjesto na kojem će nekoliko stotina ljudi, možda i tisuću njih, na jednom mjestu izgrađivati svijet Infobipa. Posebnost, ono što razlikuje Infobipove prostore od drugih jest ideja povezivanja djelatnika. Kao i u Vodnjanu, i u Zagrebu će u sklopu zgrade biti stanovi u kojima se smještaju novozaposleni, mjesto gdje žive i u koje dolaze sa svih strana svijeta kako bi se obučili za posao koji se od njih očekuje u Infobipu.

Kronologija

2006. U travnju te godine glavni izvršni direktor Silvio Kutić, glavni tehnički direktor Izabel Jelenić i glavni direktor operacija Roberto Kutić u gradskom poslovnom inkubatoru u Puli osnivaju Infobip

2007. Već sljedeće godine ostvaruju prihod od oko pet milijuna eura. 2008. Tvrtka izbacuje svoj prvi API (Application Programming Interface), dakle osnovu za stvaranje njihovih softverskih rješenja.

2009. Počinje međunarodno širenje tvrtke, čije je glavno sjedište u Londonu, nedaleko od Cityja i stotinjak metara od katedrale Sv. Pavla.

2010. Infobip lansira mGate, svojevrsnu skretnicu za slanje poruka na relaciji tvrtke - pojedinci, koja je s vremenom osim SMS-a počela uključivati i podršku za “push” notifikacije, e-mail, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger…

2011. Predstavljaju sGate, firewall rješenje koje mobilne mreže štiti od pokušaja prevara slanjem međunarodnih poruka, otvaraju urede u Južnoj Americi.

2012. Nastavlja globalno širenje tvrtke otvaranjem ureda u Dubaiju i Sydneyju, uz već postojeće velike regionalne urede u Moskvi, Johannesburgu i Kuala Lumpuru.

2014. Šire se na Srednju Ameriku.

2015. Počinju organizirati regionalnu programersku konferenciju Dev Days.

2016. Postaju najveći hrvatski izvoznik softvera i na globalnoj razini, prema podacima iz same tvrtke, imali su prihode od oko 250 milijuna eura.

2017. Prelaze brojku od 1000 zaposlenika i otvaraju kampus Pangea u Vodnjanu na više od 17 tisuća četvornih metara prostora te navodno ostvaruju rast od 30 posto.

2020. Planirano otvaranje kampusa Alpha Centauri u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:10