ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Priča o Turudiću je gotova. Milanović ide potpuno van svojih ovlasti. Vojni rok? HDZ komunicira jednu riječ...‘

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a medijima se obratio premijer Plenković

Andrej Plenković

 Nera Simic/CROPIX

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a medijima se obratio premijer Andrej Plenković. Rekao je da je na sjednici bilo riječi o svim važnim političkim temama, ali i o izbornim jedinicama, odluci Ustavnog suda o neradnim nedjeljama te o dogovoru sa sindikatima.

- Danas nam je velika većina sindikata odgovorila na naš nacrt. Jedan se nije očitovao, a jedan je rekao da se neće očitovati i sada se vode konstruktivni razgovori. Temeljno načelo je da plaće rastu svima i da bude približno ista plaća za približno isti rad, rekao je Plenković, prenosi N1.

‘Ako može Dobronić, može i Turudić‘

Govorio je i o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

- Hrvatski sabor je donio odluku i tu nema nikakvih dilema da je ta priča oko njegovog imenovanja gotova. Vidim da predsjednik Republike ide potpuno van svojih ovlasti, rekao je Plenković i dodao da je sigurnosna provjera koja je provedena nad Turudićem još uvijek na snazi.

image

Andrej Plenković

Nera Simic/CROPIX

- Što se tiče sigurnosnih provjera, Turudić je kao sudac prošao sigurnosne provjere prošao 2009., 2014. i 2019. i ta zadnja još uvijek vrijedi jer traje pet godina. Ja po zakonu nisam mogao tražiti novu sigurnosnu provjeru. Mi smo od SOA-e tražili uvid i procjenu i ono što sam dobio je rezime dosadašnjih sigurnosnih provjera. To je sve što sam mogao tražiti. Ne sjećam se da je predsjednik tražio sigurnosnu provjeru za predsjednika Vrhovnog suda Dobronića. Milanović se tada nije trudio od SOA-e tražiti sigurnosnu provjeru. Prema tome, ako može Dobronić, može i Turudić, kaže Plenković.

‘Milanović s oporbom radi poluinstitucionalni udar na vladu‘

Ponovno se obrušio na predsjednika Milanovića.

- Milanović se već danima pretvara u oporbenog političara. Ovo kako se on ponaša je tako da bi ga trebao kritizirati bilo tko tko iole zna nešto o podjeli vlasti. Ovo što Milanović radi s oporbom je polupolitički, poluinstitucionalni udar na vladu, ističe Plenković.

image

Andrej Plenković

Nera Simic/CROPIX

Osvrnuo se i na susret Turudića i Mamića 2015. godine, a ističe da je tada Milanović bio premijer.

- DORH želi pratiti Mamića, ali ne vjeruje policiji jer je ravnatelj policije u doba Milanovića bio Dominić koji je bio bliski prijatelj Mamića. I prati ga SOA i saznaju za taj kontakt i niti jedan ništa ne poduzima, ni Lozančić na čelu SOA-e, ni DORH, ni Milanović, nisu pokrenuli ni stegovni postupak, ali oni su šutjeli. Što mi možemo sada devet godina kasnije, da nema ničega ili da su držali za sebe i čekali da počine političku štetu, kaže Plenković.

‘Ako otvorimo oči, kakav svijet vidimo oko sebe?‘

Komentirao je i najave o skorom uvođenju vojnog roka.

image

Andrej Plenković

Nera Simic/CROPIX

- Ajmo malo otvoriti oči i dignuti glavu. Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta, kakav svijet vidimo oko sebe? Svijet u kojem nuklearna sila Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu. Ako još malo podignemo glavu vidimo da je Hamas pobio stotinu ljudi i tamo je izbio veliki rat. Ako još malo dignemo glavu vidjet ćemo da je na Kosovu zbog tenzija skoro izbio rat. Ako pogledamo prijetnje iz susjedstva zbog migracija i niz terorističkih ratova onda vidimo da HDZ komunicira jednu riječ, a to je sigurnost. Moramo biti odgovorni, a ne spavati, a oko nas kriznih žarišta koliko hoćeš, poručio je Plenković i dodao da je od ministra obrane Ivana Anušića tražio da analizira nekoliko opcija o vojnom roku.

Plenković smatra da neće zbog uvođenja vojnog roka morati mijenjati ustavne odredbe jer se, kaže, neće svi pozivati na priziv savjesti.

image

Andrej Plenković

Nera Simic/CROPIX

Prosvjed oporbe: ‘U vezi čega ćeš prosvjedovati?‘

Kada je riječ o prosvjedu oporbe najavljenom za subotu, Plenković kaže:

- U vezi čega ćeš prosvjedovati? U vezi nikad većih prosječnih, srednjih i minimalnih plaća? Tko je našao novce za obnovu Zagreba?

image

Andrej Plenković

Nera Simic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:01