ADRIJANA CVRTILA

Priča kutinske zviždačice: Jako sam se bojala, rekao mi je ‘ako nećeš slušati, nećeš raditi‘

Mlada i sposobna, pomislila je da može mijenjati stvari, ali oni koji su je postavili očekivali su poslušnost i rad za "njihovo dobro"
Adrijana Cvrtila
 HTV

U HTV-ovoj emisiji Labirint, koja je emitirana jutros u 4.10 sati, prikazana je priča o kutinskoj zviždačici Adrijani Cvrtili koja je progovorila o uhljebljivanju u tvrtki Eko Moslavina.

Adrijana Cvrtila dva je puta postavljana na mjesto direktorice kutinske Eko Moslavine. Mlada i sposobna, pomislila je da može mijenjati stvari, ali oni koji su je postavili očekivali su poslušnost i rad za "njihovo dobro". Adrijana Cvrtila nije pristala na takve zahtjeve, prenosi HRT.

- Normalni ljudi se miču, a onda takvi vode grad, ali ako će se svi odmaknuti zato tako i je. Nitko se neće boriti ni za što, mi smo baš zanimljiva nacija nikad se ne bunimo protiv ničega kao Francuzi, svi na kavama šuškamo, ali nitko neće ništa reći javno, rekla je Adrijana Cvrtila.

Cvrtila se usudila javno reći i prokazati one koji danas vladaju Kutinom. Progovorila je o tome kako se kupuju gradski vijećnici, i to joj nije prvi put. Prije sedam godina izašla je iz vlastitog komfora i postupila jednako.

- Dolaskom SDP-a na vlast 2014. godine mene su postavili direktoricom te tvrtke s obzirom na prijašnje iskustvo u tom području. Ono što je bitno istaknuti je da sam ja u to vrijeme bila član HDZ-a, dakle SDP me postavio zbog stručnosti kao direktora na čelo tvrtke. Kada sam došla u travnju 2014. pojavio se jedan projekt Eko Garden gdje su se trebali raditi neki plastenici uz odlagalište otpada, i Eko Moslavina je provodila natječaj. No na tom natječaju dokumentacija od te tvrtke Eko Garden nije bila potpuna, nedostajala je garancija banke, i ja sam u to vrijeme odbila provesti takav postupak gradonačelniku Rudiću, prisjeća se Cvrtila, direktorica Eko Moslavine.

Njezino odbijanje pogodovanja tvrtki Eko Garden dovelo ju je u nemilost onih koji su je postavili na to mjesto. Mladu i neposlušnu direktoricu ubrzo će smijeniti. Te 2014. bili smo svjedoci događaja u kojima se našla Adrijana.

- Kada je gospodin došao prvi radni dan na svoje radno mjesto rekao mi je da sam dobila žuti karton i neka se pripazim da ne dobijem i crveni. Rekao je da nisam vezala konja gdje je gazda rekao, pri tom je mislio na ove događaje vezane za potpisivanje ugovora s Eko Gardenom, rekla je Cvrtila za Labirint, 2014. godine.

Gospodin Slavko Sokol je na to mjesto došao direktno iz mirovine.

- Eko Moslavina je došla slučajno, zamolio me gradonačelnik, jer je imao određene probleme, jesam li ja spreman to preuzeti. Ja sam bio u mirovini, uredan pristojan umirovljenik s lijepom mirovinom i povremeno sam se samo javljao na poslove. Gospođa Adrijana Cvrtila je dobila redovni otkaz zbog skriveni radnji u radnom postupku, teža povreda radne dužnosti, rekao je Slavko Sokol, direktor Eko Moslavine za Labirint, 2014. godine.

Oni kojima je zasmetala našli su načina kako je dugoročno ugroziti.

- Direktor je rekao da nisam vodila putne radne listove za jedno vozilo u tvrtki, isto tako da sam putovala na dva datuma u Zagreb, a nisam imala putni radni nalog pa sam oštetila tvrtku za 58 kuna cestarine, objasnila je Adrijana Cvrtila za Labirint, 2014. godine.

Adrijana Cvrtila neće biti samo smijenjena.

- On je tada promijenio sistematizaciju, ukinuo moje radno mjesto i učinio sistematizaciju takvom da se na ni jedno radno mjesto sa svojim kvalifikacijama nisam mogla zaposliti. U to vrijeme kad sam dobila otkaz majka sam dvoje djece, suprug i ja smo preselili u kuću, imali smo puno kredita, kaže Cvrtila.

- Dok sam tako tragala za poslom u Kutini me nitko nije htio zaposliti, te 2015. godine javila sam se na jedan natječaj na Ministarstvu zdravlja. Bio je raspisan natječaj kao zamjena za bolovanje za višeg sanitarnog inspektora u Kutini. Inače sam diplomirana sanitarna inženjerka. Javila sam se na taj natječaj, prošla sam pismeni ispit, intervju i javili su mi da sam prošla i poslali su mi poštom rješenje o prijemu i rasporedu na to radno mjesto. Nakon 15 dana, dan prije nego što sam trebala početi raditi, nazvali su me iz Ministarstva zdravlja, a ja sam se u međuvremenu sretna što sam dobila posao u struci makar i zamjena pohvalila roditeljima i prijateljima. No dan prije nego što sam počela raditi su me nazvali iz Ministarstva zdravlja da su poništili natječaj, prisjeća se Cvrtila.

Pet mjeseci poslije upravna inspekcija utvrdila je da je tadašnje Ministarstvo zdravlja postupilo nezakonito. Naloženo im je da Adrijani moraju osigurati radno mjesto, no ona je od njih odustala. U međuvremenu se uspjela zaposliti u jednom privatnom zagrebačkom laboratoriju.

- Sjetila sam se tog putovanja i kako je bilo teško, svaki dan sam se dizala u 4 sata sjedala na vlak, putovala u Zagreb i vraćala se u pola 7. Moram reći da se divim tim ljudima, osobito ženama koje putuju i vraćaju se tako kasno, a imaju obitelji. Jako je teško živjeti takav život, morate sve uskladiti, i poslovni život, i privatni, sve mora štimati, a vi jednostavno nemate vremena, dodaje Cvrtila.

Godine 2017. Županijski sud u Zagrebu presudio je da ju Eko Moslavina treba vratiti na njezino radno mjesto. Projekt Eko Garden, kojeg je zaustavila i zbog kojeg je smijenjena, nikada nije realiziran. U međuvremenu se promijenila vlast, Kutinom su zavladali HDZ i HSLS. Na mjesto direktorice Eko Moslavine vratila se Cvrtila, ali i ova će politika tražiti njezinu poslušnost.

- Radiš štetu. Daj progledaj malo dalje, nemoj gledati samo tu firmu je*enu. Politika te je postavila, politika će te maknuti. Ako se ja s Babićem ne dogovorim, a jedino se ja mogu dogovoriti jer meni vjeruje, samo ti ja mogu sačuvati radno mjesto, čuje se na tonskom zapisu od 24 sata Davor Kljakić.

- On je meni govorio ako nećeš slušati - nećeš raditi, nećeš nigdje naći posao, znaš da te politika ovdje drži. Obzirom da sam već jednom bila u egzistencijalno teškoj situaciji kada nisam mogla zaraditi za svoju obitelj jako sam se bojala, kaže Cvrtila.

- Kad ti ja govorim da Bolarićka je nebitna, ali je HDZ. Da, ovaj je bitan Smola jer mu je tata predsjednik mjesnog odbora u Velikom selu, tamo u Slatini, kaže na tonskom vapisu Kljakić.

- Što da radim s Bolarićkom, 90 radnih dana je na čekanju bez posla, a nemam joj što dati, čuje se na tonskom zapisu Cvrtila.

- Nek čisti papire, skuplja je*em im mater, odgovara Davor Kljakić.

- Gdje se onda na mene vršio pritisak da pojedine osobe koje su bile političkog obilježja, bilo iz HDZ-a ili iz HSLS-a moraju ostati raditi. Tu je konstantan nalogodavac bio gospodin Davor Kljakić koji je bio predsjednik gradskog vijeća, kaže Cvrtila.

- Ne možeš tako, ti to ne kužiš pa nije to tvoja privatna firma. Jesmo pričali o onom Smoli, jesi mi obećala? Jesi. Zašto je čovjek na čekanju? Ako smo obećali onda radi tako. Napravi i šuti, okreni glavu. Nek radi tamo pa ćeš poslije reći, gle sad ga ti preuzmi, govori Davor Kljakić na zapisu.

Zapošljavanje preko reda, radno mjesto bez zadataka

- Naloženo mi je da jednom zaposleniku u dva navrata podignem plaću kako bi digao ruku u gradskom vijeću za proračun i rebalans proračuna, i također mi je naloženo da zaposlim sina jednog gradskog vijećnika. Pročelnik za komunalno gospodarstvo tražio je da provedem retroaktivno nabavu za radove na reciklažnom dvorištu. Tražio je od mene nakon što je ono izgrađeno, 4-5 mjeseci nakon toga, da Eko Moslavina provede postupak nabave, izabere najjeftinijeg izvođača tih radova, a radovi su već izvršeni, objašnjava Cvrtila.

Zapošljavanje preko reda, radno mjesto bez zadataka, nagrađivanje bez osnove, kupovanje vijećnika, retroaktivne nabave - za sve te radnje Adrijana Cvrtila optužuje kutinske vlasti. Dokumentaciju kojom raspolaže predala je USKOK-u.

- Kupila su se dva gradska vijećnika putem Eko Moslavine da bi digli ruku za proračun. Jedan je tražio dva nadzorna odbora da diže ruku sada u ovom mandatu, ovaj drugi tražio je voditeljsko mjesto i bolju plaću za ruku u vijeću. Tako da imamo izvršenje kaznenih djela, a imamo i mito za budućnost. Sjetimo se da je nekadašnji gradonačelnik Vukovara samo zbog pokušaja ponude mita odležao je u zatvoru, priča Adrijana Cvrtila.

Prozvani gradonačelnik odbacuje sve optužbe na svoj račun i odgovora pokušajem njezine diskreditacije.

- Moja komunikacija u svezi koeficijenta s bilo kojim djelatnikom Eko Moslavine nema nikakve veze s glasovanjem za proračun, rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

- Babić je lud, lud je na tvoje postupke. Ne znam zašto stalno prkosiš? Zašto si ovoj Bolarićki, pa to je HDZ. On kaže ti tjeraš moje na ulicu, meni je ona glavna u onome Gojlu, kaže Davor Kljakić na tonskom zapisu.

- Gradonačelnik Andrija Rudić izgleda da je bio mudriji od mene, shvatio je da ona tvrtku vodi na sasvim jedan pogrešan način i dao joj je otkaz to jest smijenio ju je. Iz moje suradnje s direktoricom Andrijanom vrlo brzo sam uvidio da ona konstantno ima određeni osvetnički nagon prema djelatnicima koje je zaposlio Slavko Sokol, a posebno prema istaknutim članovima SDP-a, kaže Babić. Dodaje kako je sa Cvrtilom poslovno dobro surađivao što se tiče upravljanja Eko Moslavine u tehničkom smislu, ali na pitanje novinarke znači li to da je Cvrtila bila uspješna direktorica - Babić odgovara da nije.

Slijedi nova pravna borba

Bez obzira na stranačke boje, bivši i sadašnji gradonačelnik, kada je Cvrtila u pitanju, našli su se na istoj strani. Ona će ponovno biti smijenjena direktorica. Pred njom je opet duga pravna borba, a pred njima da i bez stranke bez obzira na optužbe ostaju na poziciji.

- Evo ja se nadam da neće biti nejednake sudske prakse, nadam se da će u ovom slučaju na koji sam ukazala zauzeti stav i da će isto tako upotrijebiti dokaze koji su upotrebljeni i u slučaju Sabo. Ako ću svojim istupom potaknuti ijednu osobu u Hrvatskoj da progovori o onome što se događa u svojoj sredini kao što su mene potakli gospodin Vitez iz Požege i gospodin Šimunić iz Oroslavlja, mislim da ću biti sretna jer sam pridonijela nečem širem, a ne nečem osobno jer oni su uistinu pozitivni primjeri koji su mi dali snage i potaknuli me da i ja javno progovorim, i ja sam im zahvalna na tome, rekla je Adrijana Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:42