‘POPLAVA‘ ISTUPANJA

Preveliki medijski pritisak: Povjerenstvo za procjenu Mihanovićevog doktorata posve se raspalo

Senat sad mora na prvoj sljedećoj sjednici, a to će biti potkraj svibnja, predložiti nove članove Povjerenstva
Vice Mihanović
 Tom Dubravec/CROPIX

Povjerenstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koje je trebalo obaviti znanstvenu procjenu doktorske disertacije Vice Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita, rasformiralo se prije nego što je uopće počelo s radom. Tako je, naime, odgovoreno portalu Index, koji je i medijski otvorio ovu priču, na upit poslan Rektoratu osječkog Sveučilišta.

"Slijedom vaših upita, Uprava Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku vas izvješćuje da su se redovite profesorice u trajnom zvanju, prof. dr. sc. Jadranka Deže i prof. dr. sc. Ljubica Ranogajec, povukle iz sudjelovanja u radu Povjerenstva za znanstvenu procjenu doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića pod naslovom 'Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja'.

Trenutno su se četiri člana Povjerenstva, od njih pet, povukla iz rada navedenoga. Neki od njih su naveli da je razlog povlačenja prevelik medijski pritisak na njih i članove njihovih obitelji. Slijedom navedenoga, Senat će na sljedećoj sjednici imenovati nove članove Povjerenstva, koje će postupati u rokovima utvrđenim općim aktima Sveučilišta", odgovorili su Indexu s osječkog Sveučilišta.

Podsjetimo, Index je 12. ožujka objavio tekst kojim se Mihanovića dovodi u kontekst plagiranja dijela doktorske disertacije, zbog čega je 25. ožujka Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta u Osijeku pokrenulo provjeru pravovaljanosti provedbe postupka stjecanja doktorata, a tek je 29. travnja imenovano sveučilišno Povjerenstvo koje je u roku od 60 dana trebalo donijeti znanstvenu procjenu navedene disertacije.

No tad je krenula "poplava" istupanja profesora iz rada Povjerenstva. Prvi je to učinio Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je na svom Facebook profilu napisao kako je nakon što se upoznao s materijom "shvatio da se rad dominantno odnosi na područje koje nije moja specijalnost". Nakon njega isto su učinili i Marinko Jurčević, profesor s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a potom i Jadranka Deže te Ljubica Ranogajec, profesorice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, pa je u Povjerenstvu ostala samo Ivana Šandrk Nukić, profesorica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku.

Senat sad mora na prvoj sljedećoj sjednici, a to će biti potkraj svibnja, predložiti nove članove Povjerenstva, a javnost se treba nadati da će predložiti stručnjake koji će poznavati materiju i koji se neće bojati medijskog pritiska, jer bi se u suprotnome moglo dogoditi da se znanstvena procjena Mihanovićeva rada nikad ne obavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:56