VELIKA ŠKRTICA

Pretražili smo cjenike i tarife banaka: Evo koliko ćete u eurima plaćati za različite usluge i što se sve ukida

Naknada za vođenja računa će se ovisno o banci kretati od 0,72 do 1,59 eura za mjesec
 Cropix, Jutarnji list

Za razliku od kuna, u kojima su bankarske naknade više-manje bile zaokružene na neke lako pamtljive brojeve, s iskazivanjem naknada u eurima bit će malo drugačije, a to je već sad moguće vidjeti na stranicama banaka koje su redom već objavile dvojne cjenike.

Budući da je procedura s izmjenama naknada malo kompliciranija nego kad se to, na primjer, čini s proizvodima u trgovinama, većina njih naprosto je postojeći iznos naknada u kunama prema zadanom tečaju preračunala u eure, zbog čega se većina njih izračunava na dvije decimale, pa bi zaboravljivim potrošačima mogle zadavati poprilične glavobolje.

Velika škrtica tako je malo pretražila cjenike i tarife banaka te pogledala koliko će iznositi naknade za neke od češće korištenih usluga kao što su vođenje računa, kreditni transferi, podizanje novca na bankomatima drugih banaka i slično.

Preračunate u eure, naknade za vođenja računa tako će se ovisno o banci kretati od 0,72 do 1,59 eura za mjesec, izdavanje potvrda kretat će se od 0,85 do 6,64 eura, a famozno fotokopiranje papira također će imati priličnu cijenu - od 0,13 eura po stranici dokumenta do 5,13 eura po dokumentu.

Pregledali smo cjenike četiriju najvećih banaka koje posluju u našoj zemlji, čije detalje donosimo u posebnoj tablici, ali smo se malo raspitali i hoće li uvođenje eura potrošačima donijeti i neke benefite, na primjer u smislu ukidanja pojedinih naknada?

Doznajemo tako da će se, s obzirom na to da Hrvatska ulazi u eurozonu, logično ukinuti naknada za troškove konverzije - sjećate se, to je onaj užasni proces kad u eurozoni podižete novac s vašeg kunskog računa pa vas bankomat pita želite li prihvatiti konverziju tečaja u euro na način kako ga određuje banka s čijeg uređaja podižete novac ili ćete pustiti vašoj banci da vam ga izračuna.

Toga sada više na području eurozone neće biti, što će svakako smanjiti zbunjenost potrošača koji nikad nisu znali što bi trebali odabrati, a doznajemo i da će u periodu koji će trajati mjesec dana potrošači moći podizati novac na bankomatima drugih banaka bez ikakve naknade.

To će biti moguće između 15. prosinca 2022. i 15. siječnja 2023. godine - naime, u tom će periodu banke prilagođavati svoje mreže bankomata kako bi mogli isplaćivati eure, a kako je riječ o dosta kompliciranom poslu, jer su mreže bankomata poprilično velike, HNB je inicirao da se tada ukine naplata naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka.

Dodatno, od 1. listopada banke više neće moći naplaćivati naknade za uplatu kovanica - to je centralna banka ukinula zbog potrebe uvođenja eura pa su banke od 1. listopada dužne bez naknade prihvatiti kovanice vaše štednje te vam ih zamijeniti za eure, staviti na račun ili što već s njima želite napraviti.

Na primjer, umjesto 10 posto, koliko je Erste banka dosad naplaćivala svojim korisnicima ako su htjeli položiti kovani novac, sad se više neće plaćati ništa. U RBA-u ta je naknada iznosila 2,5 posto, u OTP-u za iznose iznad 100 kuna naknada je bila pet posto, a ZABA, PBZ i HNB je nisu niti naplaćivali.

Ako ste baš ovih dana namjeravali u banku odnijeti svoj kovani novac, pričekajte još nekoliko dana pa to napravite onda kad bude besplatno.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika skrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:54