NOVI CROBAROMETAR

PRETEKLA PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA Mirela Holy najpopularnija je hrvatska političarka, Kolinda je treća

Njoj je ovo najbolji osobni rejting otkad se pojavila u anketama, a Josipoviću najlošiji
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Mirela Holy najpopularnija je političarka u Hrvatskoj, iza nje je Ivo Josipović, a Kolinda Grabar Kitarović na trećem je mjestu, pokazuje istraživanje Crobarometar koji provodi Ipsos Puls, a objavljuje Nova TV.

Josipović i Holy sa 68 posto podrške u kolovozu zapravo dijele prvo mjesto, ali Holy ima više pozitivnih birača od Ive Josipovića pa ga je skinula s trona.

Stranačke preference

Kolinda Grabar Kitarović, četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora, našla se prvi put u anketi i ima potporu od 55 posto birača. Mireli Holy ovo je najbolji osobni rejting otkad se pojavila u anketama, a Ivi Josipoviću ovo je najlošiji rang. Josip Leko ima 48 posto potpore, Ruža Tomašić 36 posto, Vesna Pusić ima potporu 32 posto birača, a Zoran Milanović je kolovoz završio sa 23 posto. Iza njega je Tomislav Karamarko na 22 posto.

Kada je riječ o stranačkim preferencijama, HDZ i dalje vodi, SDP u kolovozu nije nastavio trend zaustavljanja pada, dok je OraH prvi put nakon pola godine zaustavio rast. HDZ je, dakle, učvrstio vodstvo pa je u kolovozu uz tu stranku 25,9 posto birača, što je jedan posto više nego u srpnju, dok je SDP pao za čak dva posto i sada ima podršku od 17,5 posto. OraH je na 15 posto podrške, kao i prošli mjesec. Na četvrtom mjestu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ako bi izašao na izbore sa svojom listom i ima 4,9 posto podrške. Slijede Hrvatski laburisti koji su se blago digli i sada su na 4,4 posto, šesti je HSS sa 2,7 posto, kao i Hrast koji ima jednaku podršku anketiranih građana. HNS je blago povećao popularnost, pa je sada na 2 posto, dok je Radimir Čačić sa svojim Reformistima prvi put testiran i za početak ima podršku od jedan posto. Ostale stranke zajedno osvajaju 11,7 posto birača, a neodlučnih je 12 posto.

Tko sastavlja Vladu?

Da se danas održavaju izbori, HDZ-ov savez na čelu s Tomislavom Karamarkom osvojio bi 29,7 posto glasova, a Kukuriku koalicija imala bi 21,6 posto potpore birača. Obje koalicije padaju s obzirom na srpanj: HDZ-ova ima 0,7 posto manju potporu, a SDP-ova 1,6 posto. No, o novoj vladi u ovom trenutku odlučivale bi druge stranke. OraH bi osvojio 15,5 posto, Bandićeva lista 6,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:50