SINDIKATI

Preporod zahtjeva odgodu nastave u potresom pogođenom području: ‘Rješenje nije ni online nastava‘

Mnogi učenici, osobito oni koji više ne žive u svome domu ili čak ni u svome mjestu, nemaju mogućnosti za praćenje online nastave
Željko Stipić
 Matija Djanjesic/Cropix

Školski sindikat Preporod zahtjeva odgodu početka drugog polugodišta u školama na području zahvaćenom potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Nemoguće je, u stalnom strahu od podrhtavanja tla, istovremeno sanirati posljedice potresa i pripremati se za obveze koje sa sobom donosi početak nastave. Rješenje nije čak ni online nastava, iako će do nje možda na kraju ipak morati doći, jer još uvijek nisu osigurane sve nužne pretpostavke za odvijanje ovog vida nastave, ističe predsjednik Sindikata Željko Stipić.

U Sindikatu navode kako mnogi učenici u županiji, osobito oni koji više ne žive u svome domu ili čak ni u svome mjestu, nemaju mogućnosti za praćenje online nastave. Njihovim učiteljima i nastavnicima, koje je potres primorao da napuste svoj stan ili kuću, online nastava je neizvediva jer nemaju čak ni minimum uvjeta kako za pripremu nastave tako ni za njeno održavanje.

Odlukom o odgodi nastave za tjedan ili dva, što bi bilo nadoknadivo kroz drugo polugodište, prosvjetna bi vlast poslala poruku o prepoznavanju težine situacije u kojoj su se, suočeni s ovom katastrofom, zajednički našli učenici, roditelji te njihovi učitelji i nastavnici, poručuju iz Preporoda.

Snježana Čipor Matić, javila se sindikatu iz OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, u ime djelatnika škola koji iz sata u sat, iz dana u dan, doživljavaju traume uz stalnu tutnjavu i podrhtavanje tla.

„Tužni smo i razočarani nedostatkom nerazumjevanja i empatije prema nama koje pokazuju naše Ministarstvu. Još je tjedan dana do početka nastave. Mnogi kolege su ostali bez krova nad glavom, mnogi žive u kućama s oštećenjima strahujući za živote svoje djece i svoje živote. Možemo li, u ovakvom mentalnom "rasulu" i stalnom strahu sjediti za računalom, staloženo i trezveno komunicirati s djecom i roditeljima? Iskreno, ne“, navodi Čipor Matić, vjerujući kako treba ipak proći malo više vremena da nastavnici svoj posao opet rade odgovorno i savjesno.

Na koncu se pita - moramo li u ovoj katastrofi zadovoljiti broj radnih dana? Moramo li još više biti opterećeni? I mi smo samo ljudi, a ne strojevi i brojevi, apelirala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 00:45