SANKCIJA ZA VARANJE

‘Prepisivači odmah mogu ponovno na maturu. Pa to im je nagrada, a ne kazna!‘

U NC-u, koji je nadležan za državnu maturu, traže jasno propisane mjere protiv đaka i protiv nastavnika koji koriste nečasne prakse
 Tom Dubravec/Cropix

Prepisuj, ali pazi da te baš odmah ne ulove!

S malo karikiranja, tako bi se mogla sažeti skandalozna i nepoštena pravila koja već godinama vrijede na državnoj maturi, a koja su ove godine pokazala sav svoj paradoks.

Ove godine tijekom postupka ocjenjivanja ispita mature, dakle naknadno - što je važno napomenuti, jer razlike između detektiranja prepisivača “in flagranti” i naknadno itekako postoje - ocjenjivači su utvrdili da je čak 18 učenika jedne zagrebačke privatne gimnazije prepisivalo na eseju iz hrvatskog jezika A razine.

Da apsurd bude veći, isti ti učenici, plus još dvoje, kao i šestero učenika Gimnazije Gospić, prepisivali su (i) na testovima iz matematike obiju razina. I taj je prekršaj uočen tijekom vrednovanja ispita.

Isti ocjenjivač

Ti učenici prekršitelji “kažnjeni” su, a to im omogućuje Pravilnik o polaganju državne mature koji donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, tako što su im testovi poništeni, ali priliku za ispravak dobili su već unutar istog roka. Točnije, spomenuti Pravilnik propisuje da se učenike za koje se tijekom postupka ocjenjivanja utvrdi opravdana sumnja na prepisivanje može pozvati da ponovno polažu taj ispit, i to najkasnije do objave rezultata ispita državne mature u istom roku.

Drugim riječima, čak i učenici koji su ove godine tijekom ljetnog roka dvostruko prepisivali, ako su na ponovljenom testiranju uspješno položili te ispite mogu ravnopravno konkurirati za upis na fakultete već u ovome, ljetnom roku. Kao da se ništa nije dogodilo.

S druge strane, ako vas u prepisivanju ili omogućavanju prepisivanja ulove na licu mjesta, tijekom pisanja ispita, te s tom nečasnom radnjom nastavite i nakon prvotne opomene, slijedi vam poništavanje tog ispita i mogućnost polaganja tek u sljedećem, u ovom slučaju jesenskom roku.

Takvi učenici, dakle, gube šansu upisivanja fakulteta u istom roku. Ogorčeni i revoltirani maturanti ovih dana po društvenim mrežama ne kriju nezadovoljstvo takvom nepoštenom praksom, osobito što je nekima od njih, kako pišu, nedostajalo po 0,33 posto bodova da prođu pojedini ispit, a zbog tog pada sada na maturu mogu tek na jesen. “Igrali smo pošteno na ispitima, nismo varali, a varalice su bolje prošli”, poručuju.

Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, potvrdila nam je kako su već u ponedjeljak, kada su objavljeni privremeni rezultati, poslali zahtjev Ministarstvu za hitnom izmjenom Pravilnika. - Želimo jasno definirane i ujednačene mjere koje će se poduzimati prema prijestupnicima i njihovim pomagačima, a ne da se stječe dojam kako se neke od njih i nagrađuje - poručuje.

Odgovorni i profesori

Isto tako, dodaje, u Pravilniku stoji kako su za pravilnost i zakonitost provedbe ispita u školama odgovorni ravnatelji, a za provedbu ispita u ispitnoj prostoriji voditelj te dežurni nastavnici, međutim, nigdje se ne spominju i moguće mjere za njih. - Ovako proizlazi da za uočene nepravilnosti mjere izričemo samo učenicima - upozorava Katavić.

Splitska psihologinja Marija Nazor upozorava da, ako smo sigurni da su varali učenici, moramo postaviti pitanje odgovornosti i onih koji su ih čuvali.

- U okolnostima kada je zbog poštivanja mjera razmak između učenika bio veći pa ih je bilo manje u učionicama, bilo ih je lakše nadgledati - ističe Nazor te nastavlja kako neprestano šaljemo grozne poruke: dopušteno je varati, izmišljati da si bolestan i izostajati s nastave u funkciji bolje ocjene, ili na ovakav način na maturi. To je odgojno jako loše, kao da podržavamo one koji varaju, a premalo cijenimo djecu koja se trude, poručuje.

Iz Ministarstva su kratko odgovorili da će “Ministarstvo, u suradnji s NCVVO-om, razmotriti prijedlog”.

Kako doznajemo, ove je godine na maturi još devet pristupnika “ulovljeno” u nečasnim radnjama: troje je nedopušteno koristilo mobitel, a za tu radnju izriče se jedna od najstrožih kazni, a to je poništenje svih položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:33