REKONSTRUKCIJA VLADE

Premijerka već odlučila tko neće raditi s njom: Šuker će ipak ostati ministar, a Kalmeta bi želio otići iz Vlade?

Premijerka Jadranka Kosor o svojim planovima ne govori mnogo čak ni najbližim suradnicima
Zagreb, 191110.Sjednica Hrvatske Vlade.Na slici: premjerka Jadranka Kosor, ministar financija Ivan Suker i ministar zdravstva Darko Milinovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Sada je izvjesno: nakon što Sabor u utorak izglasa proračun za sljedeću godinu, premijerka Jadranka Kosor primit će se rekonstrukcije Vlade. Tu nam je informaciju jučer potvrdilo nekoliko izvora iz same Vlade i stranaka vladajuće koalicije.

- Premijerka želi ojačati Vladu zbog provedbe gospodarskih mjera te u izbornu godinu ući bez hipoteka - kažu izvori iz HDZ-a.

No, premijerka o tim planovima ne govori mnogo ni najbližim suradnicima. Sigurno je da želi zamijeniti neke nekompetentne ministre, kao i one koji su umiješani u razne afere. Ipak, J. Kosor tu ima limitirajući faktor. Naime, ne može dobiti one ljude koje bi htjela jer nitko ne želi ući u Vladu u sadašnjoj situaciji i na tako kratak rok. Upravo zbog nedostatka onih koji bi mogli zamijeniti neke sadašnje kadrove, rekonstrukcija u Vladi bit će samo djelomična.

Kalmeti je ‘puna kapa’

Iz tih se razloga i pozicija Božidara Kalmete, ministra mora, prometa i infrastrukture, u ovom trenutku čini čvrstom. Mala je vjerojatnost, kažu naši izvori, da bi se J. Kosor, unatoč aferama, odlučila maknuti ministra koji joj u Saboru drži 11 zastupnika iz 9. izborne jedinice, i to u uvjetima kada Sanader polako okuplja svoje “spavače”.

No, sam Kalmeta, čini se, nije uvjeren da će ostati u svojoj fotelji.

Nedavno je u krugu svojih prijatelja na pitanje “kako je”, odgovorio: “A tako, ne znam do kad ću još”.

Izmjenama u Vladi trebat će ponajprije popuniti upražnjeno mjesto Đurđe Adlešič. Na to mjesto, ali za investicije, mogao bi doći Zdravko Marić koji sada obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu financija ili ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vrlo je izgledan odlazak Branka Vukelića, ministra obrane, i zbog zdravstenih razloga, i zbog niza afera, kao i Bože Biškupića, ministra kulture, u kojem ostali članovi Vlade gledaju kadar Ive Sanadera. Kao Biškupićev nasljednik zadnjih mjeseci spominjao se i Igor Zidić.

Bez fotelje bi mogao ostati i Darko Milinović, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva. U krugu HDZ-a priča se da bi njegova ostavka bila vrlo rado prihvaćena. Na njegovo mjesto, doznajemo, mogao bi zasjesti njegov državni tajnik Ante Zvonimir Golem.

M. Dropulić još sigurna

U ovom je trenutku, čini se, još sigurna i pozicija Marine Matulović-Dropulić, ministrice graditeljstva, ali i Ivana Šukera, potpredsjednika Vlade i ministra financija, iako su njime u HDZ-u iznimno nezadovoljni.

- Teško je očekivati da bi u izbornoj godini premijerka smjenjivala ministra financija koji u predizbornom razdoblju ionako odrađuje samo tehnički posao. A Marina Matulović-Dropulić iza sebe ima jaku potporu građevinskog lobija - prenosi nam jedan dobar poznavatelj stanja u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:46