RAT U KRAJIŠKOJ

Premijera Milanovića tjelohranitelji čuvaju bez suvremene tehnologije: Susjedi ne dopuštaju MUP-u da postavi nadzorne kamere

Stanari su spremni popustiti tek kad im policija pismeno zajamči da im neće ugroziti privatnost

ZAGREB - Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a, koja štiti premijera Zorana Milanovića i njegovu obitelj, već četiri mjeseca neuspješno pokušava dogovoriti postavljanje dviju nadzornih kamera sa sjeverne strane krova zgrade u kojoj živi šef Vlade.

Frustracija Milanovićevih tjelohranitelja dosegnula je vrhunac prije nekoliko dana, kada su se, suočeni s kombinacijom birokratsko-tehničkih problema, odlučili na presedan te na krovište zgrade u Krajiškoj postaviti stražu: dvojicu policajaca koji tijekom 12-satnih smjena opserviraju krov i okolne zgrade.

Kako je Jutranjem objasnio jedan od odgovornih za premijerovu sigurnost, problem je u tome što je pristup stanu predsjednika Vlade Zorana Milanovića s krova okolnih zgrada vrlo lagan.

Zapeli u pregovorima

Sigurnosna procjena, koja je izrađena odmah nakon Milanovićeve izborne pobjede, ukazala je na taj problem te je iz premijerova osiguranja već tada zatraženo instaliranje sigurnosnih kamera. No, kako doznajemo od istog izvora, nadležne službe MUP-a pokazale su, kako je to predstavljeno Jutranjem, stanovitu ležernost u rješavanju problema videonadzora.

Prvo je počela izrada idejnog projekta i navodna procedura javne nabave, premda je riječ o instalaciji najviše četiriju kamera i zbog razloga nacionalne sigurnosti izuzeta je iz odredbi Zakona o javnim nabavama. Prema Zakonu o javnoj nabavi, članku 11., taj se zakon ne primjenjuje “na ugovore za potrebe tijela sigurnosno-obavještajnog sustava”.

Zatim se zapelo u pregovorima s nekim od Milanovićevih susjeda (podaci poznati redakciji) koji su, tvrde izvori Jutranjeg lista, tražili jamstva policije da kamere na krovu ne ugrožavaju njihovu privatnost i građanska prava. Susjedi, naime, inzistiraju da im MUP dopisom jamči da postavljene kamere neće koristiti za neovlašteni nadzor stanova i stanara. Kako kažu, iznenađeni su “diletantizmom” “MUP-a, čiji su djelatnici nekoliko puta ulazili u zgradu, pokazivali propusnice za zgradu MUP-a umjesto službenih iskaznica, a nisu u stanju objasniti stanarima što točno rade”.

Sigurnosni problem

S druge strane, izvor Jutranjeg pojašnjava kako kamere ni na koji način neće ugrožavati bilo čiju privatnost te da je, naposljetku, riječ o važnom sigurnosnom problemu koji se hitno mora riješiti.

Milanovićev stan, koji je od Hrvoja Vojkovića, tadašnjega šefa Croatia osiguranja, kupio još 2008. godine, ima dvije etaže, a gornja je u potkrovlju. Usto, zgrada u kojoj živi premijer nije samostalni objekt, već je jedna u nizu spojenih zgrada u Krajiškoj ulici.

Zbog čega još nisu i kada će biti postavljene kamere na zgradu u Krajiškoj ulici u kojoj živi premijer, u MUP-u ne žele konkretno odgovoriti.

- Budući da se radi o sigurnosnim aspektima, MUP ne može izlaziti s detaljima oko čuvanja stana premijera Zorana Milanovića - kratka i jasna bila je Jelena Bikić, glasnogovornica MUP-a.

Mate Laušić, stručnjak za sigurnost i iskusni kriminalist, smatra kako je malo neobično da još nema nadzornih kamera na stanu premijera Zorana Milanovića. Ipak, dodaje da trenutno rješenje nije loše i kako bi se i nakon uvođenja nadzornih kamera trebalo zadržati ljude na krovu zgrade.

Kamera kao strašilo

- Videonadzor je dobar i to olakšava stvari. Uz to što snima sve situacije i može pomoći u rekonstrukciji nekih događaja, kamera može i otjerati mogućeg počinitelja nekog zlodjela. No, za postavljanje kamera potrebna je suglasnost susjeda. Smatram stoga kako bi policajci na krovu trebali ostati i nakon mogućeg uvođenja kamera - izjavio je Mate Laušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:24