ANDREJ PLENKOVIĆ

Premijer uzvratio Milanoviću: ‘On već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Hrvatske‘

Rekao je da je ekstremno nezadovoljan medijima jer puštaju Milanovićeve tirade kao da je to normalno

Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/Cropix

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a. Rekao je da se razgovaralo o političkim aktivnostima, rastu cijena i smanjenju udara na građane, sadržaju Općeg sabora...

Novinari su ga pitali za izjavu predsjednika Zorana Milanovića da Vlada ne čini dovoljno o BiH.

- Ne znam što je on govorio, nastavlja se tirada relativiziranja u Ukrajini. On već pola godine iše zastupa stavove Moskve, nego Hrvatske. To je sramota. Njegove komentare stavljam u taj koš. Mi smo konzistentni, on relativizira agresiju, da treba pustiti Rusiju da radi što hoće. To je jedna velika sramota koja traje već nekoliko mjeseci.

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u BiH dodalo i Čavaru s objašnjenjem da su 'slijedi etnonacionalističkepolitičke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH' i potkopava Dejtonski mirovni sporazum.

Plenković je odbacio sve te navode i ujedno kazao da Čavara, koji je i potpredsjednik HDZ-a BIH, svu imovinu ima u BiH i nije mu jasno što se time htjelo postići.

- Prvi koji se usprotivio sankcijama protiv Marinka Čavare je ministar Grlić Radman. I to nekoliko sati prije nego se javio ovaj moskovski čovjek. No ta vijest nije bila baš prenošena, to je katastrofalno loše, ali to nije odgovornost ministra i Vlade, nego onih koji ju nisu prenijeli, rekao je Plenković.

Premijer je kazao da je danas telefonski razgovarao s Čavarom.

- Rekao sam mu da Hrvatska stoji uz njega i da je ta odluka apsolutno neutemeljena i totalno bezvezna ako gledamo njezinu supstancu.

Novinari su ga pitali i što se treba dogoditi da on i Milanović sjednu i krenu rješavati problem BiH.

Naglasio je da je Milanović "hineći da se zalaže za Hrvate u BiH" nanio samo štetu.

- Ne znam koji su njegovi stavovi, ali što se tiče njenih stavova o Rusiji i Ukrajini, tu se ne slažemo ni ministra. On je tri mjeseca ignorirao moj poziv da se nađemo i razgovaramo o temi koja je globalno najvažnija. Što se tiče BiH, naš doprinos zaštiti prava Hrvata je cijelo vrijeme visoki angažman, a njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje svih partnera koji nam mogu pomoći. Uključujući i bošnjačke predstavnike. Sve što je on napravio je odvratio Bošnjake s kojima smo se trebali dogovoriti. Nije mi poznato da je stekao ikakvog saveznika. Vidio sam samo agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku komunikaciju koju koristi interno, projicira eksterno i šteti reputacijski i Hrvatskoj, i Hrvatima u BiH.

Plenković je rekao da su iz medija saznali da on planira blokirati ulazak Finske i Švedske.

- Ekstremno sam nezadovoljan medijima jer puštate njegove tirade kao da je to normalno. A tu nema ničega normalnog. Opet je vrijeđao ministra, pritiskao državnu odvjetnicu... To ne prolazi nigdje i to treba otvoreno reći. To da mi sjednemo za isti stol, to su priče za malu djecu. Treba prvo postati kulturan, komunikativan... A dok smo mi izdajice, udbaši, sori, nema dijaloga. Mi nismo ista ekipa, nismo isto društvo, rekao je. Dodao je i da, dok nema elementarnog kućnog odgoja, nema o čemu razgovarati s Milanovićem.

Plenković je rekao da je dijalog s predsjednikom moguć kad postane "fin, kulturan, pristojan, komunikativan, kad se smiri".

Srbija nam neće glumiti tužiteljstvo

Novinari su ga pitali i za komentare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

- Ne znam što je on tu izgovorio, to je smiješno, rekao je i dodao kako Srbija više ne može sjediti na dvije stolice.

Viši sud u Beogradu potvrdio je danas optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995.

Plenković je rekao da to "ne dolazi u obzir".

- Hrvatska ne prihvaća da srbijansko tužiteljstvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana na teritoriju koji nije Srbija.

Plenković je odbacio i srbijansku regionalnu jurisdikciju. - Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo.. da nam ta zemlja sada glumi nekakvo tužiteljstvo ili sud, to neće proći.

Kazao je i da je Hrvatska dogovorom htjela riješiti taj problem, ali su se sa srbijanske strane na to oglušili.

- Ako se za naš prijedlog za suradnjom 'ne trza', a onda serviraju ovakvi dokumenti iz kuhinje u Beogradu, to neće proći i to vrlo jasno kažemo, naglasio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:57