BANSKI DVORI

Premijer se sastao s vladajućom većinom i oporbenim čelnicima: ‘Imamo konsenzus oko ruske agresije!‘

‘Nakon konsenzualno usvojene Deklaracije o Ukrajini u Hrvatskom saboru, čelnicima parlamentarne oporbe predstavljamo mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom‘

Sastanak u Banskim dvorima

 Vlada Rh

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedjeljak kako je na sastanku s oporbom konstatirano jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije.

Nakon konsenzualno usvojene Deklaracije o Ukrajini u Hrvatskom saboru, čelnicima parlamentarne oporbe predstavljamo mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom te plan zbrinjavanja izbjeglica, provedbe restriktivnih mjera, opskrbe energentima i osiguravanja financijske stabilnosti Hrvatske, napisao je Plenković na twitteru.

Konstatirano je jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije, dodao je, a tvit završio sa #StandWithUkraine (stojimo uz Ukrajinu).

HDZ-ov Branko Bačić nakon koalicijskog sastanka u Vladi i sastanka s oporbom: "Uspostavljen je politički konsenzus svih političkih stranaka u Saboru u stavu RH i Vlade prema vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu."

"Osniva se i Povjerenstvo za prihvat izbjeglica. Dogovoreni su daljnji sastanci vladajućih i oporbe za vrijeme trajanja agresije Rusije na Ukrajinu", rekao je Bačić, prenosi Media Servis.

Dodaje da Hrvatska, zbog LNG terminala na Krku neće imati problema u opskrbi plinom.

Što će Hrvatska slati Ukrajini?

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izjavio je ranije u ponedjeljak da su koalicijski partneri na sastanku u Banskim dvorima dali potporu Vladi u vezi sankcija Rusiji i slanja pomoći Ukrajini.

- Premijer je koalicijske partnere izvijestio o planovima Vlade vezao za sankcije prema Rusiji i dobio je njihovu potporu - izjavio je nakon sastanka Čuraj novinarima.

Što se tiče pitanja slanja pomoći Ukrajini, humanitarne i druge vrste, to će biti tema zatvorenog dijela sjednice Vlade, dodao je Čuraj ne otkrivajući što će točno Hrvatska slati u Ukrajinu.

- Poslati ćemo sve što su oni tražili, a što je u našoj mogućnosti da možemo poslati vodeći računa o sposobnosti vlastitih oružanih snaga - kazao je.

Vezano za situaciju s bankom Sberbank, Čuraj je poručio kako je ona apsolutno stabilna i likvidna, a za građane je najbitnije da su njihovi depoziti osigurani.

Povlačenjem depozita došlo je do udara na likvidnost, zato je uveden moratorij od dva dana kako bi se riješilo to pitanje.

- Sberbank ima oko 2,3 posto udjela na hrvatskom tržištu, što je oko 11 milijardi kuna aktive, mislimo da tu u dogovoru s Jedinstvenim financijskim odborom postoji mogućnost provedbe sanacije kako bi posljedice bile što manje - kazao je Čuraj i izrazio uvjerenje da će Europska komisija prihvatiti prijedlog sanacije.

Ne očekuju se poremećaji u poslovanju Fortenova grupe

Na sastanku se razgovaralo i o Fortenova grupi, za koju Čuraj kaže da njezino poslovanje nije toliko izloženo niti su većinski vlasnici ruske banke pa ne očekuju poremećaje u poslovanju niti likvidnosti.

Izvoznici će pretrpjeti određene štete zbog sankcija Rusiji, no hrvatski robni izvoz u Rusiju, kada se makne plin, iznosi oko dva posto ukupnog robnog izvoza, rekao je.

- Ne možemo imati figu u džepu, govoriti jedno a raditi drugo, nije "business as usual", ovo su izvanredne mjere i to ćemo, nažalost, svi osjetiti - poručio je Čuraj.

Planira se osnivanje međuresornog povjerenstava za prihvat izbjeglica, najavio je dodavši kako je osobno predložio pomoć obiteljima koji će prihvatiti te ljude u vidu socijalne naknade po svakom članu.

Čuraj je također rekao da je otvorio pitanje proljetne sjetve, da se što više površina u Hrvatskoj posije i osigura otkup.

Na sastanku koalicijskih sastanka nije bilo govora o novom ministru graditeljstva, tijekom ovog tjedan biti će još jedan sastanak na tu temu, otkrio je Čuraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:40