IZRAZ SUĆUTI

Premijer se oprostio od Žarka Potočnjaka: ‘Obitelji upućujem iskrenu sućut i duboko poštovanje‘

‘Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Žarka Potočnjaka‘ - rekao je Andrej Plenković.
Andrej Plenković o Žarku Potočnjaku
 Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti glumca Žarka Potočnjaka, koje prenosimo u cijelosti:

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Žarka Potočnjaka, istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika.

Njegovih pet desetljeća u hrvatskom glumištu, deseci uloga u igranim filmovima i televizijskim serijama ostat će trajno zabilježeni u sjećanjima ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti te upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu.

Bogato glumačko stvaralaštvo potvrdio je brojnim nagradama, a kao vrhunski pedagog odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca kojima će ostati uzor i nadahnuće.

Poštovana obitelji, u ime Vlade i osobno upućujem vam izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja."

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio izraz sućuti obitelji Žarka Potočnjaka te je istaknuo da će ga se s divljenjem i poštovanjem sjećati svi koji su uživali u njegovim jedinstvenim nastupima.

"Gospodina Potočnjaka pamtit ćemo kao jednog od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca te najomiljenijih lica s pozornice i ekrana. Svoj vrhunski glumački talent dokazao je u brojnim predstavama sa zapaženim ulogama, posebice u Glumačkoj družini Histrion kojoj je bio i suutemeljitelj. Značajan pečat karijeri svakako mu je dala i titula dramskog prvaka u Hrvatskom narodnom kazalištu", istaknuo je predsjednik Sabora.

Hrvatska publika, dodao je, ostala je bez legendarnog glumca koji je oživotvorio raznovrsne uloge u velikom broju igranih filmova, televizijskih projekata, drama i serija. Kao vrsnog interpretatora komičnih i tragikomičnih uloga, pratili smo ga kroz jubilarnih pedeset godina karijere, tijekom koje je zasluženo primio mnogobrojne nagrade za svoj rad.

"S divljenjem i poštovanjem ćemo ga se sjećati svi mi koji smo uživali u njegovim jedinstvenim nastupima", istaknuo je Jandroković izrazivši sućut obitelji Žarka Potočnjaka.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek također je uputila izraze sućuti.

"Svojim se glumačkim talentom istaknuo već sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je sa Zlatkom Vitezom osnovao kultnu glumačku družinu Histrione te s ponosom pronosio histrionsku zaigranost, duhovitost i posvećenost kazalištu kroz cijeli svoj život", istaknula je ministrica.

U više od pola stoljeća plodne glumačke karijere Žarko Potočnjak ostvario je doista zavidan glumački opus od više od 150 kazališnih premijera, mnoštvo televizijskih drama i serija, gotovo tridesetak filmova u kojima je s jednakom glumačkom snagom i histrionskim žarom odigrao i glavne i sporedne uloge, podsjetila je Obuljen Koržinek.

"Otjelovio je mnoge antologijske likove hrvatskoga glumišta na daskama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Gradskog kazališta Komedije i Gradskog dramskog kazališta Gavella. S jednakom izvrsnošću dramskog izraza tumačio je Krležine, Strindbergove, Shakespeareove, Čehovljeve, Brešanove, Ivšićeve, Gogoljeve, Brechtove, Büchnerove, Beckettove, Držićeve i Marinkovićeve likove, za što je zasluženo bio ovjenčan najvišim priznanjima struke i publike", stoji u sućuti.

"Svi koji su ga poznavali znaju kako se u svaku ulogu davao s punim srcem, stoga se danas s posebnom zahvalnošću spominjemo i njegova domoljublja, kada se na samom početku agresije na Hrvatsku kao dobrovoljac uključio u 106. osječku brigadu, djelovao u protuzrakoplovnoj obrani te bio član umjetničke brigade. Odlaskom Žarka Potočnjaka hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenog umjetnika", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:03