SINDIKATI SU BIJESNI

‘Premijer se hvali ekonomijom, država kupuje avione, a Vlada nam je nakon šest sastanaka ponudila nulu!‘

Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna

Sanja Šprem

 Ranko Suvar/CROPIX

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama. Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

- Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. - izjavila je Šprem. Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

- Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj - poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade "utječe na želudac", a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

- Da vodim Vladu i hvalim se kako nam je u državi bolje, pa kupujem avione, ne bih imala obraza izaći pred sindikate s velikom nulom - zaključila je Šprem.

Novi sastanak pregovarača najavljen je za utorak, kad sindikati očekuju da će Vlada ipak izaći s prihvatljivijom ponudom.

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izjavio je kako se boji reakcije zaposlenika javnih službi kad im Vlada jasno kaže im neće dati povišicu.

image

Matija Kroflin

Ranko Suvar/CROPIX

- Tim više što ekonomske okolnosti nisu takve da bi Vlada mogla reći da nema novca ili da joj je izuzetno teško pronaći novac za razumne povišice plaća u javnom sektoru. Javne financije, bez obzira na to što su bile pod jakim udarom zbog financiranja potpora i covid krize, stoje relativno dobro, pa smo jedna od rijetkih zemalja koja je lani smanjila deficit, odnosno razinu javnoga duga u odnosu na 2020. Vlada sigurno ima prostora sjesti s nama za stol i dogovoriti povećanje osnovice i povišicu plaća. Naprosto nema ekonomskog opravdanja da Vlada ne da više svojim zaposlenicima - poručio je Kroflin.

Iz Matice sindikata poručuju Vladi kako očekuju da će se napokon u utorak pomaknuti s pozicije.

- Zaposlenici u javnim službama zaslužuju perspektivu. Vlada bi morala izaći s razumnim prijedlogom povećanja osnovice, jer će u suprotnome zbog rasta cijena imati velik broj građana u ozbiljnim problemima - poručili su.

image

Matija Kroflin, Nada Lovrić i Sanja Šprem

Ranko Suvar/CROPIX

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, vladin zadnji potez nazvala je neozbiljnim.

- Ne možemo vjerovati da u ovakvim okolnostima mi moramo ostati zakinuti i ukopani. U srednjim školama i sad je teško dobiti stručne profesore, a s ovakvim odnosom prema zaposlenicima, vrata za odlazak iz Hrvatske bit će i dalje širom otvorena - poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:49