ZAHVALA BRANITELJIMA

Premijer Plenković u Vukovaru: Nastavit ćemo goniti one koji su odgovorni za smrt branitelja i civila

Vrijeme ispred, rekao je Andrej Plenković, zadaća je da se učini više za Vukovar, njegove građane, ulaganje u gospodarstvo i budućnost

Andrej Plenković

 Damir Krajač/Cropix

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prisjećamo se heroja kojima narod duguje slobodu i demokraciju, rekao je premijer Andrej Plenković prije nego što je krenula Kolona sjećanja uz poruku kako je Vukovar Hrvatska i Hrvatska je Vukovar.

"Danas na 30. obljetnicu Dana sjećanja prisjećamo se heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju i život kakav imamo nakon Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar. To se vidi i danas ovdje brojnim dolaskom ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske", rekao je predsjednik Vlade u Vukovaru.

Dodao je kako se to vidi i po dolasku mladih te se osjeća u narodu.

Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše

"Poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti, žrtva hrvatskih branitelja baš nikada neće biti zaboravljena", rekao je premijer.

Istaknuo je kako imaju zadaću da uvijek učine više za Vukovar, njegove građane, za ulaganje u razvoj, gospodarstvo, socijalnu uključenost i radna mjesta te podsjetio kako je Vlada u proteklih pet godina učinila puno u financijskom i gospodarskom smislu, ali i u simboličnom smislu.

Plenković je tako naveo kako je dovršen Vodotoranj, Vukovar je postao grad posebnog pijeteta, današnji Dan sjećanja je neradni dan pa građani mogu doći u Vukovar na obilježavanje, a Memorijalna bolnica je postala bolnica u Vukovaru. Vlada je uložila u infrastrukturu, radna mjesta, gospodarstvo te će brojna sredstva i dalje biti ulagana jer žele, istaknuo je, da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše.

"Na nama je da damo svoj mali doprinos i nagradimo to našim djelima u godinama koje su pred nama", rekao je Plenković, još jednom izrazivši zahvalnost i poštovanje prema svima koji su u Vukovaru prije 30 godina dali život za slobodu Hrvatske.

Nastavlja se progon odgovornih za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila

Premijer je istaknuo kako još uvijek tragamo za više od 1800 nestalih, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved djeluje na tome.

"Tražimo podatke od onih koji ih imaju, a to su vlasti Srbije i pojedinci koji znaju gdje su grobovi onih koji su pali za Hrvatsku. Ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih, s udrugama i s onima koji su, zbog toga što ne znaju sudbinu njihovih, propatili puno i pate i danas", naveo je Plenković.

Što se tiče zločina, istaknuo je kako je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja. Podnesene su optužnice protiv cijelog vojnog vrha JNA, zapovjednika, pojedinaca te ima više od 100 presuda, ali i procesa koji traju.

Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu, dodao je, ali će se pravnim putem nastaviti gonjenje onih koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila.

Pitanje nestalih je dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU

Što se tiče, Srbije, rekao je kako su nestali tema svakih susreta na svim razinama te kako je to pitanje na kojem inzistiraju.

"U zadnje vrijeme postoje signali političke volje da se napravi iskorak, ali s obzirom na iskustva koja smo imali, oprezni smo u analizi tih najava i tek kada budemo imali konkretne dokaze s podacima koji nisu već poznati hrvatskim vlastima, tada ćemo moći reći da smo napravili korak unaprijed. Jasno je da pitanje nestalih predstavlja dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU i to ćemo uvijek vrlo jasno isticati", poručio je Plenković.

Upitan kako gleda na razdvojene razrede i vrtićke grupe na hrvatsku i srpsku djecu, Plenković je odgovorio kako je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja donio neke pojavnosti na tom području, ali Vlada radi na inkluzivnoj politici prema svim manjinama u Hrvatskoj, pa tako i srpskoj.

"Tu politiku ćemo nastaviti. Smatramo da je ona dobra, korisna za Hrvatsku koja ima europske vrijednosti i koje želimo da se dijele u svim krajevima Hrvatske, pa tako i u Vukovaru", poručio je premijer.

Vezano za epidemiološku situaciju, istaknuo je kako od svih okupljenih u Vukovaru očekuje odgovornost.

"Ne možemo ignorirati bolest koja je globalno s nama već skoro dvije godine i koja je uzrokovala promjene u našem načinu života. Zato današnja Kolona sjećanja, okupljanje pred bolnicom, odlazak na groblje i Ovčaru očekujem da protekne dostojanstveno, prije svega zbog žrtava i da svi daju mali doprinos odgovornosti, da premda smo na otvorenom, ne dovodimo jedni druge u rizik", poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 20:25