‘BILO JE DUHOVITO‘

Premijer Plenković komentirao aktualac u Saboru, spomenuo i riječ dana: ‘Puno smo guglali‘

‘Na putu smo ostvarenja strateških ciljeva, imali smo uspješnu turističku sezonu, a nastavlja se i borba protiv korupcije‘
 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon današnjeg saborskog aktualca. “Vjerujem da smo danas s razmjenom mišljenja u Saboru, javnosti omogućili uvid u stavove Vlade. Mi smo fokusirani na naše prioritete”, rekao je Plenković, a javlja N1. “Sve tenzije u društvu su nestale kad je Vladin paket donesen. Vlada je svima osigurala mirnu jesen i zimu”, dodao je.

“Na putu smo ostvarenja strateških ciljeva, članstva u Schengenu, eurozoni, vrlo uspješna turistička sezona. Istodobno, neovisnim, samostalnim radom svih nadležnih tijela nastavlja se borba protiv korupcije, bez obzira o kome se radi, imenu, prezimenu, ulozi, dužnosti, članstvu… Upravo zato što institucije rade slobodno događa se da se otkrivaju djela, procesuiraju…”, kazao je Plenković.

Za aktualac je rekao da je “bilo i duhovito na momente”.

Komentirao je i aferu u Ini te rekao da će se danas razriješiti tri hrvatska člana Uprave.

“Idemo s novom Upravom i kad se to sve skupa riješi, kad se donese odluka o vanjskom revizoru nastavit će se procesi i razgovori s mađarskom stranom koji moraju dovesti do promjene načina upravljanja. Ne može ostati ovako kako je. U konačnici, INA je naša kompanija, ona je tu u Hrvatskoj, važna nam je u energetskoj krizi i nije normalno da se odluke donose tako, a kamoli da se ide za počinjenjem kaznenih djela”, rekao je Plenković, javlja N1.

Razgovori će, kaže, krenuti nakon sjednice Nadzornog odbora.

Na pitanje kada očekuje promjenu načina upravljanja Inom, rekao je da ne može reći kada točno.

“Nemam luksuz kao premijer dati ponudu…. Mi možemo dati ponudu koja će izdržati test vremena”, kazao je o kupnji dionica Ine.

“Ovo je dosta? Puno smo guglali”, rekao je na kraju izjave premijer.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Podsjetimo, aktualno prijepodne u Saboru danas je obilježila jedna riječ - Google.

Naime, sve je počelo kad je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk, prilikom prijave povrede Poslovnika, nezadovoljan odgovorima koje premijer Andrej Plenković upućuje na pitanja zastupnika, rekao da je najbolje da ubuduće na mjesto premijera u Saboru bude – Google, navodi N1.

“Vidimo obrazac na koji predsjednik Vlade odgovara. Vidi tko će mu sljedeći doći postaviti pitanje, ode na Google, vidi što je taj zastupnik ranije govorio i onda u tom smjeru priča. Predlažem da onda ubuduće na to mjesto dođe Google, a neka premijer u Vladi obavlja svoj težak i odgovoran posao”, rekao je Bauk.

To je Plenkoviću poslužilo kao šlagvort, pa je na gotovo svako pitanje zastupnika oporbe iskoristio Google, na ovaj ili onaj način.

Tako je zastupniku IDS-a, Emilu Dausu, rekao da je, “prateći Google, anticipirao da” će spomenuti pitanje Državnog inspektorata.

“I mi prepoznajemo, temeljem Google searcha, ovaj problem i zamolit ćemo i zastupnika Bauka da nam malo pomogne”, rekao je Plenković.

Potom je Plenković zastupniku Matku Kuzmaniću rekao da je i njega guglao pa je znao kud će ići sa svojim pitanjem.

Nakon toga je zastupniku Anti Prkačinu rekao da je “mislio da će na Googleu izaći nešto o budućnosti”.

Zastupnici Katici Glamuzini rekao je da ni “Google nije mogao anticipirati” njezine retoričke domete.

Google je, po uzoru na šefa, odlučio iskoristiti i ministar Davor Filipović, koji je, pak, SDP-ovoj Mireli Ahmetović, poručio da ju je “guglao”, ali da nije očekivao da će postaviti tako benigno pitanje. Ona ga je, naime, pitala po kojoj cijeni Ina prodaje hrvatski plin i hrvatsku naftu mađarskom MOL-u.

“Meni je nevjerojatno da ste vi mene morali guglati i da ste očekivali teže pitanje. Pa ne bojite se valjda jedne komesarke?”, upitala je Ahmetović, a prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:20