NACIONALNO VIJEĆE

Premijer Plenković: ‘1. siječnja 2023. bit ćemo spremni za uvođenje eura‘

Guverner Vujčić kazao je kako je namjera da ‘budemo spremni do 1. siječnja 2023. godine‘.
Andrej Plenković
 Damir Krajač/Cropix

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić održali su novu sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, javlja Dnevnik.hr.

Plenković je kazao kako je ulazak u europodručje obveza koju je Hrvatska preuzela pristupnim ugovorom EU i da će uvođenjem eura građani i gospodarstvo ostvariti niz prednosti.

- Potaknut će se investicije, nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a kreditni rejting bi mogao povesti za dvije razine - kazao je Plenković i dodao da će se olakšati izvoz i dolazak turista iz euro područja.

- Bruto plaće povećavale su se znatno više nego što su rasle cijene u zemljama koje su euro uvele - rekao je Plenković i kao primjer naveo Sloveniju.

- Od uvođenja eura u Sloveniji su bruto plaće narasle za 48, a cijene za 20 posto - kazao je i dodao kako je uvjeren da ćemo biti spremni ući u europodručje 1. siječnja 2023. godine.

Guverner Vujčić kazao je kako je namjera da 'budemo spremni do 1. siječnja 2023. godine'.

- Moramo raditi punom parom jer imamo samo 18 mjeseci - rekao je Vujčić te najavio da će se danas predstaviti izbor motiva koji će ići na hrvatski euro.

- Taj naš euro dobit će ulazak cirkulacije kao druga najznačajnija valuta na svijetu i zato je potreban proces izbora motiva za hrvatsku kovanicu eura koji treba biti precizan - rekao je Vujčić i dodao kako slijedi natječaj za grafičko rješenje kako bi se najesen mogli poslati prijedlozi motiva, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 23:43