PLENKOVIĆ NA VLADI

Premijer o glasovanju u UN-u: ‘Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana zemlja‘

Andrej Plenković također je podsjetio na to da rezolucija Opće skupštine UN-a o Gazi nema obvezujući karakter

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Na sjednici Vlade u četvrtak naći će se, uz ostalo, i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Stečajnog zakona te prijedlog zakona o lobiranju.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će se očitovati Ustavnom sudu na Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na procjenu Državnog zavoda za statistiku o inflaciji u listopadu, koja je usporila na 5,8 posto na godišnjoj razini.

- To je najniža godišnja stopa inflacije još od siječnja prošle godine, a cijene energije na mjesečnoj i godišnjoj razini bilježe pad. Ono što je posebno značajno je da je zabilježen pad cijena hrane, pića i duhana na mjesečnoj razini. Zasigurno je na ovakve trendove utjecao i peti paket mjera Vlade za zaštitu kućanstava od rasta cijena - izjavio je Plenković, dodajući kako nastavljaju provoditi politike u interesu građana, prenosi HRT.

Istaknuo je i kako očekuju daljnji trend smanjenja inflacije u 2024.

Plenković je rekao kako je jedna od ključnih tema Europskog vijeća, čiji je sastanak održan prošloga tjedna, bila stanje na Bliskom istoku, pri čemu su snažno osudili Hamasov teroristički napad na Izrael te donijeli niz zaključaka vezanih za nužnost poštivanja međunarodnog prava, humanitarnog prava, dostave humanitarne pomoći u pojas Gaze...

- I naravno, maksimalne napore za izbjegavanje civilnih žrtava - dodao je.

Što se tiče rezolucije Opće skupštine UN-a o Gazi, protiv koje je glasala Hrvatska, Plenković je podsjetio na to da rezolucija nema obvezujući karakter.

- Hrvatska je bila protiv iz jednostavnog razloga što smatramo da nije primjereno da OS UN-a usvaja rezoluciju u kojoj se expressis verbis ne osuđuje Hamasov teroristički napad na Izrael. Smatramo da to nije dobro. Nekako nas je to podsjetilo i na one izjave od prije 30-ak godina, kad se govorilo da se zna tko je agresor, pa ga se nije htjelo imenovati - rekao je Plenković, a prenosi HRT.

Podsjetio je i kako Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana zemlja te da oko ovakvih važnih političkih pitanja treba zauzimati principijelne stavove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:33